Rady a typy
Pokud nemáte možnost si pěstovat ovoce a zeleninu sami, vybírejte si plody vypěstované v České republice. Ty se na trh dostanou v době své sezóny a nesklízí se před dozráním. Navíc plodiny vypěstované u nás jsou pro naše tělo nejpřirozenější. Pokud kupujete vše v obchodech, hledejte informace o zemi původu. V lepším případě vyhledejte v okolí svého bydliště místní pěstitele a domluvte se na odběru čerstvé sezónní zeleniny či ovoce.Způsoby zpracování
Existuje mnoho způsobů, jak zpracovat úrodu ovoce a zeleniny pro rychlé letní občerstvení nebo zimní doplnění vitaminů. Přes zavařování, sušení, mražení až po odšťavňování.Zavařování
Pokud máte možnost uskladnění ve sklepě či spíži, zvolte zavařování. Plody můžete zpracovat na marmelády, džemy, šťávy, čatní nebo klasické kompoty. Úroda určená k zavařování nemusí být v perfektním stavu, některé recepty naopak přímo vyžadují přezrálé plody. Kromě speciálního zavařovacího hrnce můžete ke sterilaci využít i domácí pekárnu.
Sušení
Nejen při zpracování ovoce a zeleniny, ale také hub a bylinek je výborným pomocníkem sušička. Sušička nezabere příliš místa a lze ji používat celoročně. Sušení je navíc nejzdravějším způsobem konzervace ovoce a zeleniny. Uchovává až 80 % vitaminů, především C, A a B, minerální látky a vlákninu. Navíc nevyžaduje cukr ani konzervační látky a barviva. Jednoduše nakrájíte, vložíte na plát a za několik hodin už si můžete pochutnávat na křupavých křížalách. V sušičce lze vytvořit také zdravé ovocné sušenky. Nejenže spotřebujete vše ze zahrádky, ale také ušetříte za nákup müsli tyčinek.
Mražení
Jedním z nejjednodušších způsobů zpracování potravin je zamražování. Vhodnější je rozdělit ovoce či zeleninu na menší porce do neprodyšných sáčků, které zabrání načichnutí od jiných potravin. S tímto vám pomůže vakuovačka či svářečka, které dokonale odstraní vzduch ze sáčků a uzavřou je. V mrazáku ovoce vydrží až rok. Mrazničku využijete ale i v létě, a to pro rychlou a snadnou přípravu domácí zmrzliny či sorbetu z čerstvého ovoce. Stačí si včas předmrazit jednoduchý zmrzlinovač. Nebo použít přístroje s vlastním kompresorem, u nich již předmrazování odpadá.
Odšťavňování a smoothie
Vyrobit si můžete také čerstvou šťávu z ovoce nebo zeleniny. Zvolit můžete odšťavňovač, který z plodů vymačká šťávu a oddělí jí od dužiny. Velké oblibě se těší Smoothie mixér. Jednoduše vložíte vše podle chuti do nádoby, zašroubujete víko a rozmixujete. Pro osvěžení můžete přidat i pár kostek ledu. Potom si svůj koktejl můžete vypít nebo vzít s sebou do práce nebo do školy. Vydatný nápoj plný vitaminů je ideální jak na snídani, tak i na svačinu.
Zdroj, foto: Kasa.cz