Fenoménem dnešní doby se stala právě domácí příprava sushi (suši). Charakteristickými ingrediencemi tohoto pokrmu je rýže s octovou omáčkou, mořské řasy a křen wasabi. Jako náplň se do sushi používají syrové ryby jako tuňák, losos, mořský vlk, máslová ryba nebo makrela. Používají se i mořské plody jako mušle Sv. Jakuba, sépie nebo chobotnice. U vegetariánské varianty sushi se dá použít zelenina, ovoce nebo třeba houbičky shitake.
Není však sushi jako sushi. Konkrétně ho lze rozdělit na sedm základních druhů. Maki sushi jsou malá kolečka tvořená syrovou rybou, která je obalená rýží a řasou Nori. Sushi uramaki, známé také pod názvem California sushi, je v podstatě maki naruby. Místo řasy je rýže obalená v semínkových směsích nebo v oříšcích. Nigiri sushi tvoří malý váleček rýže, potřený pastou wasabi, na kterém je položený plátek syrové ryby nebo mořský plod.

Názvy jednotlivých druhů jsou vytvářeny podle igrediencí využitých na jejich přípravu. Například rolka s tuňákem se nazývá Teka maki, ta se žlutou ředkví zase Oshinko maki. California tobiko red je rolka obalená v červeném kaviáru z létajících ryb, s náplní z lososa, avokáda, okurky a japonské majonézy, pod názvem Nigiri ebi se ukrývá váleček rýže s krevetou. Druhů sushi je opravdu mnoho a každý si může recept přizpůsobit podle vlastních chutí.
Prvním krokem při zpracování jakéhokoliv sushi je správně uvařená rýže. Pro přípravu nejpopulárnějšího druhu sushi Maki budete potřebovat bambusovou podložku, na kterou položíte lesklou stranou dolů tenký plátek řasy Nori, vyznačující se svými blahodárnými účinky na lidské zdraví. Na matnou stranu řasy začnete rovnoměrně nanášet tenkou vrstvu předem uvařené a vychlazené rýže. Tu můžete dochutit rýžovým octem, který se používá k přípravě lahodné omáčky sushinoko. Pro následné slepení necháte jeden okraj řasy prázdný.

V neposlední řadě je velmi oblíbenou surovinou zázvor, typický jak pro Japonskou, tak Thajskou a Indickou kuchyni.
Pokud však máte pocit, že ani s nejosvědčenějším receptem vaše výtvory stále nechutnají jako v oblíbené asijské restauraci, problém může být již v základní přípravě surovin. Jestliže chcete vytvořit opravdu lahodné sushi, je nutné se obloukem vyhnout nekvalitním sáčkovým rýžím. K přípravě takového sushi se používá originální japonská rýže nishiki, která je menší a má kulatá zrna.
Důležitá je i její samotná úprava, která je důležitější, než se na první pohled může zdát. Pokud nejste japonský kuchařský odborník a zatím nemáte přípravu asijských pokrmů úplně v oku, jistě oceníte speciální vychytávky, jakými jsou například rýžovar či multifunkční hrnec. Díky těmto pomocníkům bude vaše rýže vždy „tak akorát“ - ani slepená, ani tvrdá. Pak už vám k výtvoru mistrovského díla nic nebrání, a proto můžete pro své přátele směle uspořádat nezapomenutelný asijský večírek!
Zdroj, foto: Sencor