-Komerční sdělení-
Léto už je za svou polovinou a vy jste se ještě nezakousli do šťavnatého steaku? Máte nejvyšší čas to napravit. Poradíme vám, jak ze slibného kusu masa neudělat gumovou podrážku, a prozradíme vám i recept na výborný zeleninový salát s neobvyklou zálivkou.
Jak postupovat při výběru masa
- vybírejte mezi prorostlejšími druhy masa. Díky tuku získá maso skvělou chuť a bude šťavnaté.
- kupujte chlazené maso. Je prostě chutnější než mražené.
- kvalitní maso nepotřebuje marinádu. A už vůbec ne kupovanou. Pokud chcete maso nakládat, připravte si marinádu doma. Stačí vám k tomu kvalitní olej, pepř a bylinky.
- maso na grilování nikdy nenaklepávejte!
Grilujeme krok za krokem
- gril si připravte s předstihem. Ideální je mít před samotným grilováním necelou hodinku náskok. Uhlí se rozpálí, vyhoří a zbydou vám báječně sálající uhlíky, které se perfektně hodí právě na grilování. Pokud se vám nechce čekat, využijte elektrický gril.
- maso lehce opepřené a odleželé na pokojovou teplotu uchopte grilovacími kleštěmi a položte na gril
- pokud chcete mít steak krvavý, nechte ho opékat asi 6 minut, pokud upřednostňujete maso uvnitř narůžovělé, grilujte ho zhruba 9 minut, a v případě, že máte rádi steak dobře propečený, sundejte jej z grilu až po 13 minutách
- po odebrání z grilu nechte maso 5 minut odležet. Rozhodně do něj nepíchejte vidličkou, vytekla by vám z něj pryč všechna šťáva. Po uplynutí této doby maso potřete kvalitním olejem, posypte hrubozrnnou solí a voilà - nezapomenutelná kulinární symfonie je hotova.
Lehký salát s pomerančovou zálivkou
Tento salát se výborně hodí k jakémukoliv grilovanému masu, které perfektně odlehčí. Nebojte se nezvyklé kombinace chutí v zálivce, uvidíte, že grilovaný steak skvěle doplní.Ingredience pro 4 porce
2 balení salátového mixu
1 pomeranč
1 lžíce tekutého medu
1 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce kvalitního oleje
hrst vlašských ořechů
pepř a sůl podle chuti
Postup
Salát vysypte do větší mísy. Do menší misky dejte šťávu z pomeranče, med, ocet a olej, přisypte sůl a pepř a metličkou míchejte, dokud se med a sůl nerozpustí. Zálivku nalijte na salát a pomocí vidliček jej proházejte, aby se zálivka dostala ke všem listům. Vlašské ořechy nasekejte a salát jimi posypte. Podávejte ke steakům.
Přejeme dobrou chuť!