Originální nealkoholický koktejl vás nejen osvěží, ale potěší i svou vizáží. Může se snadno stát hlavní hvězdou letní party, navíc jej můžete nabídnout i dětem či své těhotné kamarádce. O linii se přitom bát nemusíte, barmanská špička myslí i na energetickou hodnotu nápojů. Můžete se inspirovat současnými trendy:
Čaje
Uvařte si svůj oblíbený čaj, nechte ho vychladnout, nebo pokud pospícháte, přelijte přes kostky ledu. Ačkoliv byste v horkých dnech čaj vařili jen stěží, jako ingredience do koktejlu se vám může hodit. Ovocný čaj také obsahoval loňský vítězný koktejl Mistrovství světa, jenž připravil český soutěžící.Bylinky a koření
Máta či meduňka jsou v koktejlu skvělé, ale už nikoho nepřekvapí. Zkuste experimentovat a rozhlédněte se po své zahradě. Kvetou vám levandule nebo se chlubíte poctivým českým česnekem? Stačí popustit uzdu fantazii a objevit nové chutě. V poslední době se využívají i velmi výrazná a pálivá koření, výjimkou není ani celá chilli paprička, která drink zároveň ozdobí. Dávejte si ale pozor, aby vám bylinky nepřebily veškerou chuť a vůni vašeho koktejlu.Ovoce a zelenina
Maliny, jahody či jiné letní ovoce váš koktejl ozdobí a zároveň mu dodají sladkou chuť. Co ale taková zelenina? I ta si může získat vaše chuťové pohárky v drinku se šťávou z rajčat či červené papriky.Bublinky
Základní složkou každého long drinku je minerální voda, kterou se koktejl doplní. Mezinárodní barmanská asociace doporučuje pro míchání koktejlů minerálku. Můžete si vybrat, jestli pro svůj drink zvolíte perlivou či jemně perlivou variantu. Právě bublinky pomáhají k provonění koktejlu, tím jak vynáší vůni k okraji sklenice. Minerální voda váš koktejl navíc obohatí o potřebné minerály. Dolití koktejlu nevhodnou vodou může výslednou chuť zničit, proto si dávejte pozor i při výrobě ledu či ledové tříště. Vyplatí se sáhnout po kvalitní minerální variantě.Co dům dá – aneb poklady ve spíži
Chcete vaše pití něčím ozvláštnit? Mistři barmani umí využívat i zavařeniny, džemy či med. Zejména pokud se vám do koktejlu díky lžičce kvalitního džemu podaří dostat chuť, kterou sezonní ovoce nenabízí, můžete tím mile a jednoduše překvapit své chuťové buňky.A jak tyto tipy využít v praxi? Příkladem může být oceněný nealkoholický koktejl Ginger Rain Romana Uhlíře:
Ginger Rain
Ingredience:• perlivá minerální voda
• 1 limetka
• 1 cl zázvorového sirupu
• 1 lžíce zázvorové marmelády
• 2 cl limetkového džusu
• Dekorace: 2 kousky čerstvého zázvoru,
1 snítka Physalis (židovská třešeň)
Postup výroby:
Do jednoduché větší sklenice vymáčkněte celou limetu, nadávkujte zázvorový sirup, zázvorovou marmeládu a limetkový džus, doplňte drcený led a důkladně promíchejte lžící. Zalijte perlivou minerální vodou, již jen lehce promíchejte a ozdobte.
Zdroj, foto: Mattoni