Stravitelnost a minerály
Mnozí výživoví odborníci se shodují, že ryby jsou důležitou součástí naší stravy, a to především díky dobré stravitelnosti rybího masa, obsahu zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek. Rybí maso nám přináší kvalitní bílkoviny, vápník, draslík, fosfor, vitaminy a v případě mořských ryb také jód. Nejvíce ze všeho si však ceníme omega-3 nenasycených mastných kyselin, které si naše tělo není schopno samo vyrobit a musíme je přijímat potravou.Vhodnou volbou k doplnění těchto látek jsou především mořské ryby, které obsahují velmi dobře stravitelné bílkoviny a mnohem vyšší procento tělu prospěšných látek, než ryby sladkovodní. Rybí maso je i oceňované pro nízkou hladinu tuků ve svalovině, která je výrazně nižší než v libovém hovězím masu.
Doporučený příjem rybího masa se podle odborníků na zdravou výživu uvádí v množství tří porcí týdně. Nedostatečný příjem ryb (a z nich omega-3 mastných kyselin) se může projevovat například zvýšenou únavou, suchou pokožkou nebo bolestmi kloubů. Podle Společnosti po výživu bychom měli dokonce ve svém jídelníčku najít místo pro 400 g rybího masa každý týden.
Pozor na „čerstvé“ ryby a jejich původ
Zakoupit kvalitní rybí maso přitom není vždy jednoduché. Výrobci do něj mnohdy uměle přidávají vodu, aby zvýšili jeho hmotnost, k tomu je „obohacují“ také o aditiva. Pozor si dejte také na původ ryb. Farmované ryby, jako je norský losos, jsou uměle dokrmované a jejich maso je tučnější, na rozdíl od pevného a šťavnatého masa ryb z volné přírody. Při výběru ryby věnujte pozornost způsobu jejího zpracování.Například chlazené ryby, které najdete na pultech vašich obchodních řetězců, nepředstavují nutně záruku kvality a čerstvosti. Zejména produkty balené v ochranné atmosféře. Ke svým zákazníkům se často dostanou až několik dní po vylovení, čímž značně ztrácí na své kvalitě. Vedle chlazených ryb nás obchody bohatě zásobují i masem rozmraženým. Zde se zase jedná o situaci, kdy prodejce nechá rybu rozmrazit a následně ji s klidným svědomím prodává za cenu čerstvé. Takto prodávané výrobky musí být označeny jako rozmražené.
„Sea frozen“ záruka kvality
Pokud si chcete dopřát kvalitní rybí maso bez přidané vody a aditiv, sáhněte po rybách, které jsou zamrazené ihned po vylovení přímo na moři. Maso z nich je nejen výrazně chutnější a šťavnatější, ale zachovává si také nutriční hodnoty. Zamrazení na moři představuje nejlepší způsob pro zpracování rybího masa, které putuje k nám do střední Evropy. Takto vzniklé rybí filé je nejkvalitnější, a to z hlediska chuti, šťavnatosti i nutričních hodnot, které si zachovává. Dodá lidskému tělu dietní bílkoviny, minerály, stopové prvky a omega 3 nenasycené kyseliny, stejně jako ryby ulovené a zkonzumované do několika hodin po ulovení, tak jak se s tím setkáváme v přímořských oblastech.Výrobky takto zpracované bývají nejčastěji označovány na obalu produktu textem „sea frozen“ nebo „zamrazeno na moři“. Nutriční složení je prakticky stejné jako u ryb čerstvých. Výhodou sea frozen filet je pak jejich celoroční dostupnost, nižší cena než u chlazených ryb a možnost delšího skladování.
Jak rybu dopravit domů a zpracovat
Když už teď tedy víte, proč zařadit do jídelníčku mořské ryby a jak vybírat ty výživově nejhodnotnější, máme pro vás závěrem ještě pár tipů, jak ryby dopravit domů, aby nedošlo k znehodnocení této zdravé pochoutky.· Pokud dopředu plánujete nákup ryb, zařaďte jejich výběr až na samý konec nákupu a pak pospíchejte domů.
· Ideálním pomocníkem je vždy chladící taška.
· Mějte na paměti, že tepelná úprava rybího masa (myšleno pečení, grilování, vaření) se provádí bez jeho rozmrazení.
· Aby nedošlo ke ztrátě benefitů, které nám rybí maso přináší, je vhodné rybu vařit v páře nebo péct na pečícím papíře bez použití tuku. Těmito způsoby tepelné úpravy si tak pochutnáte na tom nejlepším a nejzdravějším rybím mase.