Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rady do kuchyně z babiččina receptáře

19. 07. 2008 | Škola vaření

Maso:

-Chceme-li špikovat telecí maso, omyjeme ho nejdříve hodně horkou vodou, aby ztuhlo. -Slanina se v mase déle udrží.
-Čerstvé maso nemusíme omývat, stačí ho utřít vlhkou utěrkou.
-Libové maso dáme při vaření do vařící vody, tučnější do studené, aby se stejnoměrně provařilo.
-Maso před dušením i pečením rychle opečeme po obou stranách, zůstane tak šťavnaté.
-Masová nádivka do rolády bude kyprá, když do ní přidáme dvě lžíce vařené rýže.
-Aby hovězí polévka měla pěknou barvu, přidáme do ní nastrouhaný kousek mrkve orestovaný na tuku.


Pečivo:

Měkký chléb snadno ukrojíme, nahřejeme-li nůž nad ohněm.
Čerstvé pečivo, které chceme uchovat do druhého dne, nikdy necukrujeme předem, zvlhlo by.


vařeníOkurky:

Aby byly lépe stravitelné, rozstrouháme je na hrubším struhadle na drobné nudličky.



Osychá Vám salám:
Šunku a naříznutý salám udržíme čerstvý, jestliže jej potřeme koňakem.

Roláda:
Do piškotové rolády dáváme hladkou mouku a lžíci másla, aby se dala dobře svinout.

Přesolená omáčka:

Přesolenou omáčku napravíme, když v ní uvaříme syrový brambor a několik kapek citronové šťávy

Vejce:
Vejce s prasklou skořápkou nevyteče, jestliže ho uvaříme ve slané vodě.
Aby se vejce nechytala při smažení, přidáme do tuku trochu mouky.



A další rady:

vaření-Při vaření rýže přidáme trochu citronové šťávy, rýže zůstane bílá a nespeče se.
-Aby omastek  při smažení nestříkal, přidáme trochu jemné soli.
-Mladou zeleninu neškrábeme nožem, očistíme ji ve vodě kartáčkem. Pod slupkou je mnoho vitamínů.
-Těstoviny uchováváme ve skleněných nádobách, protože v pytlíku se k nim často dostane moučný mol.
-Citron před rozříznutím ponoříme do vařící vody, zvýší se tím jeho aroma.
-Při přípravě hub nedáváme příliš omastku, houby jsou samy o sobě těžko stravitelné.
-Luštěniny nikdy nevaříme ve vodě, ve které byly předem namočeny, ani nesolíme a nepřidáváme sodu.
-Aby ruce nepáchly při krájení cibule, stačí, když ruce důkladně promneme solí, která absorbuje zápach z cibule. Pak ruce omyjeme důkladně v horké vodě.
-Jahody trháme časně ráno, dokud nejsou prohřáté sluncem. Plody omyjeme na sítu a pak odstraníme stopky. Třešně naopak češeme večer. Nikdy nekonzumujeme nahnilé ovoce, ani je nevykrajujeme!



Jaké hovězí vybrat, abyste si opravdu pochutnali:
vaření či dušení: přední maso, podplečí, krk, hrudí, bok s kostí i bez kosti
pečení a smažení: zadní maso, plec, vrchní, nebo spodní šál
nejnáročnější úpravy (steak ap.) : roštěnec, svíčková



Chcete  rychle uvařit, péct moučník, a zjistila jste, že nemáte na čem byste odvážila suroviny?
Nezoufejte, můžete si poradit i bez váhy. Stačí k tomu běžné kuchyňské náčiní:



                         lžička (5ml)      polévková lžíce (15 ml)         hrnek (250 ml)
mléko                        5 g                      23 g                                260 g
olej                           4 g                      14 g                                 240 g
med                          7 g                      23 g                                 360 g
smetana                   5 g                       15 g                                250 g
cukr moučka              4 g                      15 g                                200 g
cukr krystal                4 g                      15 g                                220 g
strouhanka                 3 g                       9 g                                150 g
kakao                         3 g                     10 g                                100 g
pohanka                     5 g                     15 g                                190 g
mouka                        3 g                     10 g                                170 g
ovesné vločky            3 g                      10 g                               110 g
rýže                            5 g                      15 g                                220 g
sůl                              6 g                      20 g                                300 g
krupice                       4 g                      15 g                                200 g
Solamyl                      5 g                      17 g                                 220 g
prášek do pečiva       5 g                       15 g                                200 g
suš. mléko                  4 g                      10 g                                150 g
tvaroh                         6 g                      17 g                                200 g



A nakonec pár rad pro uchovávání surovin v lednici:

Rozhodně vyhoďte plísní napadené potraviny s obsahem vody, jako jsou ovoce, zelenina, kompoty, šťáva, polévky, omáčky, zavařeniny, sýry, tvaroh a uzeniny.
Plísňové jedy mohou vyvolat bolesti břicha,zvracení, problémy s krevním oběhem a trvalé poškození ledvin. Tekutinou se totiž neviditelně rozplynou v celé potravině. Nepomůže ani ohřívání  napadené potraviny!
Balené mleté maso a maso z drůbeže po uplynutí data spotřeby. Hrozí nebezpečí salmonely a bakterií (EHEC), které vyvolávají obzvlášť nebezpečné střevní infekce.
Vyhoďte rovněž konzervy s vypouklým víčkem! Je velká pravděpodobnost, že za tím je bakterie "clostridium botulinum", která produkuje mimořádně nebezpečný jed. Žije v půdě. Pokud se zelenina a plody důladně neočistí a nesterilizují, v konzervách se dále množí!

Životu nebezpečné: plesnivé obilí, ořechy(i když je napadena jen skořápka), jádra, semena a krájený chléb. Zde se tvoří obzvlášť nebezpečné plísňové jedy, tzv. aflatoxiny. Otrava těmito potravinami může způsobit poruchy jater, a podporují vznik rakoviny!

Typicky plísňový povlak na Hermelínu nepředstavuje problém - právě díky němu, této plísni, sýr dozrává. Při delším skladování se povlak rozšíří i na plochy řezu.

Ohřívaná jídla z hub a špenátu:
Pokud je rychle ochladíte, nejlíp v nádobě se studenou vodou a stejně tak je rychle zahřejete, nic vám nehrozí. Bakterie pak už nemají šanci. Ty se totiž tvoří jen tehdy, když se špenát a houby udržují déle v teplém stavu, nebo pokud je necháte stát při pokojové teplotě. Houby potom velmi rychle podléhají zkáze. Zbytky takového jídla uchovávejte nejdéle 1 den.

Kefír, podmáslí nebo jogurt, kterým se vzdouvá uzávěr - je to dobré znamení. Svědčí o tom, že jsou v něm živé bakterie, a ty jsou zdraví prospěšné.

Ohřívání ničí salmonelu.
Nejznámější infekcí získanou z potravin je u nás salmonela, která se většinou projeví průjmem. Dětem a starým lidem může dokonce způsobit smrt.
Salmonely se vyskytují hlavně v neopracovaných živočišných potravinách, jako jsou drůbež, mleté maso a vejce. Bakterie se při pokojové teplotě velmi rychle množí. Ohřívání (nejméně na 70°C alespoň 10 minut) je zabíjí, to však neplatí o zamrazování!
Prudce se množí v syrových nebo částečně upravovaných potravinách.


A jak dlouho vydrží?
Navařila jste víc jídla, než se spotřebovalo, zbyly knedlíky, maso, zelenina. Kdy se vyplatí je uchovat v ledničce a kdy je nejlepší je raději vyhodit?

Maso - v syrovém stavu můžete maso skladovat 2-3 dny, drůbeží 2 dny. Mleté maso zpracujte do 24 hodin od nákupu. Větší množství čerstvého masa raději ihned naporcujte a dejte zmrazit. Tepelně upravené maso můžete v chladu uchovat nejdéle 3 dny.

Vejce - měla by v chladu vydržet minimálně 4 týdny.
Důležité je před uskladněním neumývat, aby neztratila ochrannou vrstvu. Podle potřeby můžete vejce i zmrazit, ale žloutky a bílky oddělte a zamrazte zvlášť.

Bramborový salát - zejména o svátcích bývá v lednici velká mísa salátu s majonézou a postupně jej pojídáme třeba i 3 dny. Tak dlouho by bylo lepší skladovat jen salát s olejovým nebo citronovým dresinkem. Nakrájená cibule navíc rychle hořkne.

Těstoviny - uvařené těstoviny, nudle, kolínka nebo vrtule můžete skladovat v plastové dóze v lednici až 3 dny, dobře se hodí například do zapékaných jídel. Lze je i zamrazit.

Ryby - rybí maso se rychle kazí tepelně upravené i syrové. V ledničce skladujte rybu nejvýš 1 den.
Syrové ryby uchováte bez problémů  mrazáku až 2 měsíce.

Knedlíky - v hermeticky uzavřené nádobě vydrží v lednici až 3 dny. V mraženém stavu je můžete uchovat až 6 měsíců. Nikdy ale neskladujte syrové knedlíky, do lednice i mrazáku je vždy dejte uvařené.




Kacice – čtenářka
Chytrá Žena

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !