Existuje opravdu mnoho druhů a odrůd rajčat, např. cherry rajčátka, keříková rajčata, soudková rajčátka či žlutá rajčátka. Na světě je dostupných více než 7500 druhů rajčat. Existují dokonce i oranžová a černá rajčata.
Rajčata obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, např. betakarotén, vitamin C, provitamin A, vitamin B, vitamin D, vitamin K, vitamin F, železo, kyselinu listovou, fosfor, lykopeny, chrom, zinek, draslík a taky hodně vlákniny. Obsahují převážně vodu, a proto v nich není ani moc tuku. Tuk je zastoupen úplně minimálně. Rajčata jsou vhodná při držení diet, ať už obyčejných či redukčních a čistících. V hojné míře by měli rajčata pojídat lidé se srdečními onemocněními a lidé s poruchami krevního oběhu a poruchou látkové výměny. Je dokázáno, že rajčata působí hodně proti únavě člověka, zlepšují vaši náladu, prospívají kvalitě a zdraví vaší pokožky těla a také celkově zlepšují obranyschopnost těla a kůže. A dokonce také zpomalují stárnutí buněk. Rajčata také chrání před negativními účinky UV záření a udržují čistý vlastně celý váš imunitní systém. Dokonce také můžou napomáhat při problémech s prostatou.
A další důležitou informací je, že rajčata nepatří do lednice. Bohužel špatně snášejí teplotu pod 10 stupňů a proto je raději nechte vytažené v teplejším prostředí.
Z rajčat se dá také vyrobit spousta pochutin, např. rajčatový kečup, lečo, vaříme rajskou omáčku či polévku. Možností
je tedy opravdu hodně. Rajčata jsou zdravá, prospěšná a navíc mají opravdu
dobrou a lahodnou chuť.
Radím tedy, pokud chcete zlepšit své zdraví, papejte
rajčata. Nejlepší jsou samozřejmě domácí ze zahrádky, ale kdo nemá možnost,
vystačí si i s kupovanými.
ChytráŽena.cz