MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Řecká kuchyně nekončí v přímořské taverně!

27. 12. 2008 | Škola vaření
Do léta a vysněných prázdnin ještě daleko a vy jste se třeba ještě ani nerozhodli, kam chcete jet. Třeba vám v rozhodování pomůžeme – gastronomické dovolené jsou čím dál tím oblíbenější...

Náš gastronomický výlet povede do Řecka. Řeckých restaurací u nás najdeme poměrně málo (ve srovnání například s italskými nebo francouzskými), přitom má tato kuchyně mnohé co nabídnout a byla by velká škoda na ni zapomínat. Protože na rozdíl od jiných kuchyní si řecká jídla můžeme připravit i v našich krajích z dostupných surovin, a i když si s řeckým jídlem nemůžeme uvařit teplo a sluníčko, je z něj pořád cítit uvolněné a přátelské středomoří. Není náhodou, že slovo gastronomie vzniklo v Řecku!

Bečí, mečí? Stejně se to jí

Obecně řecká kuchyně klade velký důraz na čerstvost, používá proto téměř výhradně sezónní suroviny. Jakožto přímořská země s nekonečným mořským pobřežím velmi ráda používá ryby, výjimkou ale není ani jiné maso. Zejména vnitrozemí se pyšní skvělým skopovým a jehněčím. Toto maso ale u nás nemá příliš velkou tradici, a proto se často v kuchařkách nahrazuje kuřecím nebo vepřovým masem, což ale jídlo obírá o důležitou charakteristiku. I když totiž na toto maso nejsme zvyklí, do řeckých jídel zkrátka patří, dodává jim onu „typičnost“.

Lahůdky, po kterých se netloustne

Řecká kuchyně je jednoduchá. Na rozdíl třeba od francouzské nekombinuje příliš mnoho chutí a netypických přísad, zakládá si spíše na jednoduchosti, čerstvosti a jakési příjemné prostotě. Ne že by bylo řecké jídlo chudé, právě naopak, Řekové jedí rádi a jedí hodně, jenom suroviny přehnaně nekombinují. Dávají spíše přednost více různým jednodušším jídlům, ale hodovat řekové opravdu umí. Vždyť pravá řecká svatba, to není jen hodně lidí a hodně hluku, ale také hory skvělého jídla.

Nespornou výhodou této kuchyně je to, že naprostá většina jídel je vzhledem ke klimatickým podmínkám Řecka velmi lehká a tím i zdravá. Není tedy proč se jí vyhýbat.
Důraz na zeleninu a ovoce je veden k dokonalosti množstvím různých salátů, teplých zeleninových pokrmů, které jsou doplněny masem. U nás je možné se nejčastěji setkat s tzv „souvlaki“ - kuřecí kousky obalené ve slanině na špízu proložené cibulkou a paprikou s oblibou grilované na ohni, nebo typický řecký salát.

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !