Jaká zelenina chutná nejvíce Čechům? Podle průzkumu ČSÚ z roku 2019 rajčata. Následují cibule, melouny, salátové okurky, papriky a hlávkový salát. Na začátku 90. let jednoznačně dominovalo zelí. V konzumaci zeleniny máme sice ještě rezervy, ale jedno je jisté: stále více si ji vychutnáváme nejen v syrové podobě, ale také na grilu.
Víte, čím jsou jednotlivé druhy zeleniny prospěšné?
Je třeba si uvědomit, že prostřednictvím zeleniny přijímáme velké množství vitaminů, minerálů, stopových prvků a také antioxidantů, které nás chrání mimo jiné před negativním účinkem volných radikálů. Uvádíme pár specifických účinků některých druhů zeleniny:
Papriky – povzbuzují trávení a imunitu, brzdí proces stárnutí a chrání pokožku před sluncem.
Salát – uklidňuje a zlepšuje činnost mozku i jater, dále paměť, soustředěnost, spánek a trávení.
Cibule – podporuje činnost cévní soustavy a imunitu a představuje prevenci proti osteoporóze.
Česnek – má protibakteriální účinky, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi i vysoký krevní tlak.
Špenát – snižuje krevní tlak, působí proti svalovým křečím a je možnou prevencí degenerace zraku.
Červená řepa – zmírňuje infekci dýchacích cest, reguluje krevní oběh, předchází zácpě a léčí ekzémy.
Mrkev – je skvělá regenerační potravina při pocitu únavy, pomáhá při kožních chorobách a proti zácpě.
Ředkvičky – podporuje tvorbu žluči, urychluje zažívání, je prevencí rakovinových onemocnění.
Celer – povzbuzuje zažívání, reguluje krevní tlak i oběh a pomáhá zbavovat stresu a zklidnit nervy.
Co sledovat při výběru zeleniny?
Také na podzim se v našich krajích urodí rozmanité množství zeleniny. Díky tomu si můžeme v obchodech volit vždycky z několika druhů a také třeba podle původu.
Jak na zeleninu na grilu?
Nejspíše vás napadne, že každý druh zeleniny vyžaduje různé zacházení. Doba grilování zeleniny se logicky odvíjí od její velikosti a tvrdosti. Je ovšem také třeba zohledňovat skutečnost, že většina grilů má místa, která jsou více horká než zbytek plochy. Na ně vložte druhy zeleniny, které snesou více horka, např. cibuli a papriku.
Nejprve začněte grilovat hutnější papriky a cibule (případně je dejte na více horkou plochu), poté přidejte: lilek, cuketu, houby a tykev. Jako poslední grilujte rajčata.
Kterou na gril raději nedávat?
Zdroj, foto: Akademie kvality