Dobré rostlinné oleje
Každý konkrétní druh rostlinného oleje je ve svém složení specifický, značné rozdíly jsou především v podílech jednotlivých látek. Společný pro většinu z nich je vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a naopak nízký obsah nasycených mastných kyselin a také absence cholesterolu.Olejem bohatým na mononenasycené mastné kyseliny je olej olivový a řepkový. Nejvyšší podíl vícenenasycených mastných kyselin má zase olej sójový a slunečnicový. Existují ovšem i tak zvané tropické oleje (například palmový nebo kokosový), u nichž je podíl nasycených mastných kyselin natolik vysoký, že je srovnatelný s hovězím lojem nebo máslem.
Za krále olejů se považuje olej olivový, jehož hlavními přednostmi jsou vedle specifických chuťových vlastností vysoký obsah antioxidantů a mononenasycených mastných kyselin (až 75 %). Ze srovnání u nás běžně používaných olejů vychází jako jednoznačný vítěz olej řepkový, který se svým složením i zdravotními účinky olivovému oleji podobá. Podle posledních vědeckých poznatků o působení jednotlivých druhů mastných kyselin v olejích, je však skladba řepkového oleje dokonce ještě lepší než skladba oleje olivového. Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin (zhruba 8 %) a naopak významné množství mononenasycených (asi 61 %) i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3.
Řepkový olej
Řepkový olej se získává ze semen řepky olejky podle standardních mezinárodních postupů. Díky těmto šetrným postupům zůstává obsah vícenenasycených mastných kyselin nezměněn a obsah dalších živin se jen mírně sníží. Získaný surový řepkový olej se pak při výrobě potravin (například majonéz, tatarských omáček a rostlinných tuků) dále upravuje, odstraňují se z něj mechanické nečistoty a další nežádoucí látky. Protože výběr kvalitních surovin a správné složení rostlinných olejů rozhoduje o dobré chuti finálního výrobku a jeho příznivém vlivu na naše zdraví, je volba přírodního řepkového oleje pro výrobu majonéz a tatarských omáček bezesporu volbou správnou.Řepka olejka patří do čeledi brukvovitých a daří se jí v celé oblasti mírného pásma. První zmínky o ní na našem území spadají do období 8. až 10. století. Ve středověku přerostlo původní uplatnění řepky jako zeleniny do oblasti výroby olejů na svícení a mazání nebo pro mydlářství. Dnes se řepka využívá nejvíce jako potravinářská surovina, ceněná pro kvalitní olej (obsahuje zhruba 42 % tuku, 22 % bílkovin, 12 % vlákniny, 8 % vody). V zemědělství se z řepky využívají extrahované šroty a pokrutiny, semena jsou významnou součástí krmných směsí, biomasa se používá jako zelené krmení či hnojení.
Řepka olejka je jediná plodina, která během čtyřiceti let změnila zásadním způsobem svoji jakost. Největší změnu přinesla 60. léta minulého století, kdy byly vyšlechtěny odrůdy s minimálním obsahem kyseliny erukové (její obsah klesl z 50 až na 2 %). Díky tomu ztratil řepkový olej pachuť umělých tuků válečného hospodářství a jeho složení se přiblížilo složení olivového oleje. V současné době tvoří řepkový olej 80 až 85 % všech zpracovávaných olejů v Česku. Během 90. let se osevní plochy řepky zvětšily o 350 % a tato olejnina se stala nejvýznamnějším vývozním artiklem rostlinné výroby České republiky. Zájem o řepku olejku je ale celosvětový, stále více se pěstuje v Austrálii, Kanadě i Číně. Nejsilnějším stimulem pro takový rozvoj řepky a olejnin vůbec je zřejmě odklon od živočišných tuků k rostlinným.
Autor: Mgr. Pavel Suchánek
odborník na výživu, Fórum zdravé výživy