Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Revoluce v kuchyni aneb vařte zdravě a chutně

6. 06. 2016 | Škola vaření
Osvěta v oblasti zdravého stravování zavítala do mnohých domácností. Způsob, jakým se stravujete, má na vaše zdraví zásadní vliv. Zdravá výživa ale není pouze o kvalitních a zdravých surovinách. Vhodná úprava jídel je stejně důležitá jako výběr ingrediencí. Chcete, aby si vaše jídlo udrželo co nejvyšší nutriční hodnotu? Seznamte se s moderními kuchyňskými pomocníky a obohaťte své kulinářské dovednosti.

Pro gurmány i vyznavače zdravého stravování


Příprava pokrmů v páře jednoznačně podporuje současný trend zdravé výživy a patří mezi jeden z nejzdravějších a nejšetrnějších způsobů tepelné úpravy potravin vůbec. Potraviny si zachovávají vitamíny, minerály, antioxidanty i další hodnotné látky, které se při klasickém vaření uvolňují do vody. V parním hrnci připravíte nejen zeleninu, ale i maso, ryby, rýži, vajíčka a dokonce i dezert. Tepelná úprava veškerých surovin probíhá ve varném prostoru tak, že jimi proniká pára. Potraviny proto vůbec nepřicházejí do kontaktu s vařící vodou. Nejrůznější tuky můžete s klidem nechat stranou a dokonce se obejdete i bez soli a koření.

zdravé vařeníNáš tip: Potraviny v páře se mohou zdát někomu chuťově mdlé právě z důvodu, že nepoužijete žádné tuky ani dochucovací přípravky během vaření. Vše si ale můžete dopřát při servírování na stůl nebo při finální úpravě pokrmu, kdy jej můžete dochutit bylinkami, kořením, osolit a nemusíte se bát přidat ani kousek másla nebo olivového či jiného za studena lisovaného oleje. Maso si před přípravou můžete i naložit a při vaření na něj položit zelené bylinky jako je tymián apod.

Kouzlo spočívá v jednoduchosti


Parní hrnce se skládají ze „základny“ a nejčastěji dvou nebo tří nádob. Použít můžete najednou všechny nádoby nebo pouze jednu. Využití zbylých hrnců oceníte zejména tehdy, když budete chtít připravit potraviny, u kterých je rozdílná doba vaření. V jednom hrnci hravě připravíte i vícechodové menu. Další předností je i rychlost a téměř bezobslužnost vaření. Nemusíte se obávat přetečených hrnců, rozvařených brambor nebo připáleného masa. I s párou však potřebujete získat potřebnou zkušenost. Když máte pocit, že brambory ještě nejsou hotové, přidejte deset minut a výsledek bude dokonalý. Součástí většiny parních hrnců je speciální miska na rýži a nádoba nebo stojan na vaření vajec.

Jaké funkce parní hrnce nabízejí?


Nejobyčejnější hrnce se ovládají manuálně. Vyžadujete-li ale od svého kuchyňského pomocníka větší spolupráci, tak se poohlédněte po digitálních přístrojích. Jejich ovládání je nejenom snazší, ale navíc se po dokončení přípravy pokrmu automaticky přepnou do takzvaného udržovacího režimu, kde se už potraviny nevaří, ale jen udržují teplé. Jídlo už nebudete muset ohřívat na etapy, když například někdo z rodiny nedorazí ke stolu včas. Další šikovnou funkcí je ukazatel vody, který vás upozorní na doplnění vody do hrnce. Bezpečnost při vaření zajistí tepelná pojistka.
Některé parní hrnce jsou vybaveny unikátní konstrukcí zásobníku na vodu, který umí vytvořit dokonalou páru během několik málo sekund. Celý proces spočívá v tom, že se ohřívá pouze malé množství vody a pára vzniká několika násobně rychleji a ve velkém množství. To urychlí nejenom váš čas, ale i samotnou přípravu pokrmů.


Dejte se na pomalé vaření


Další možností, jak připravit zdravé a chutné jídlo je pomalé vaření tzv. sous-vide. Už z názvu je zřejmé, že tyto hrnce fungují na principu velmi pomalého vaření. Průměrná příprava pokrmů v hrnci trvá čtyři až deset hodin. Způsob přípravy je přitom velice jednoduchý. Jednotlivé ingredience stačí nakrájet, přidat přílohu a nastavit časovač. Pokrm se vaří po celou dobu bez vaší asistence, aniž by se připálil či jinak znehodnotil. Hrnec je vhodný i pro přípravu velmi dietních jídel. K vaření se nepoužívá žádný tuk a v hrnci se neodpařuje voda, proto se pokrm nepřipálí a zůstane šťavnatý. V pomalém hrnci můžete připravit polévky, dušená masa, omáčky, zelinu i přílohy.

Byť doba příprav trvá několik hodin, nemusíte se při častém používání obávat vysokého účtu za elektřinu. Princip pomalého hrnce spočívá v dlouhé přípravě při velmi nízké teplotě. Příkon přístroje je obvykle pouhých 250 W. Ideální je začít vařit večer, než jdete spát a ráno máte jídlo hotové. Hrnec se po dokončení automaticky vypne a zahájí program pro udržení teploty.

Jak na přípravu raw stravy?


V poslední době zažívá doslova boom syrová nebo-li raw strava. Tento druh přípravy jídel se doporučuje např. při detoxu nebo jako letní forma odlehčeného jídelníčku.  Raw strava je založená na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, přičemž teplota při přípravě pokrmů nesmí překročit 42°C. Při „vaření“ raw jídel je nejdůležitější si ohlídat správnou teplotu. Existují různé kuchyňské spotřebiče vhodné k přípravě syrové stravy. Kromě odšťavňovačů a mixérů na ovoce a zeleninu vám skvěle poslouží např. speciální sušičky na ovoce, jejichž stupeň sušení lze nastavit od 35°C.

Zdroj, foto: Kasa.cz
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
PARNÍ HRNEC UŽ MÁME DRUHÝ..POUŽÍVÁME MNOHO LET
Obrázek uživatelky
profil
vařím v parním hrnci už hodně dlouho a je to super , zelenina má chuť zeleniny a brambory se nesolí ....celý oběd v jednom hrnci je super !
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles