Někomu nejvíce chutná čerstvě upečený se studeným máslem. Jiný ho rád zapíjí horkým čajem. A někdo si ho nejraději obloží šunkou a sýrem nebo namaže džemem. Řeč je o rohlíku, pečivu, které se zabydlelo snad v každé české rodině.
Historie rohlíků sahá hluboko do minulosti, kdy se staly symbolem inovace v pekařství. Jeden z nejzajímavějších příběhů pochází z období napoleonských válek. Legenda praví, že rohlík byl poprvé upečen v Rakousku na oslavu vítězství nad tureckou armádou. Jeho tvar připomínající půlměsíc měl symbolizovat porážku Osmanské říše. Avšak historické záznamy naznačují, že rohlíky byly ve střední Evropě pečeny již mnohem dříve – údajně se objevovaly jako velikonoční pečivo v klášterech již od 10. století.
V dnešní době rozlišujeme několik druhů rohlíků.
 Rohlíky strojové jsou vyráběny pomocí moderní technologie, která jim zajišťuje konzistentní kvalitu a tvar. Obsahují 4 % tuku, což je činí lehčí alternativou pro každodenní konzumaci.
Rohlíky strojové jsou vyráběny pomocí moderní technologie, která jim zajišťuje konzistentní kvalitu a tvar. Obsahují 4 % tuku, což je činí lehčí alternativou pro každodenní konzumaci. Ručně vyráběné rohlíky jsou charakteristické svou variabilitou, pokud jde o tvar a svinování. Každý kus je unikátní, což odráží dovednost a tradici ručního zpracování pečiva. 
Pivní rohlíky obsahují více tuku a jsou typicky úzké. Jejich příprava může zahrnovat přidání sladu, což jim dodává výraznější aroma a bohatou chuť, jež se skvěle hodí k pivu a dalším nápojům. 
Existují i lokální rohlíky, například karlovarské. Ty jsou známé vysokým obsahem tuku – až 20 %. Před pečením i po něm se potírají sádlem nebo olejem, což jim dodává lahodnou křupavost a bohatou chuť.
Velmi populární jsou také housky. I když jsou samostatnou kategorií pečiva, lze je připravovat z rohlíkového těsta, což vytváří zajímavé spojení oblíbených chutí.
Rohlíky dnes zůstávají nedílnou součástí české gastronomie a jejich rozmanitost je důkazem neustálého vývoje pekařského řemesla. Bez ohledu na to, jaký druh preferujete, rohlík vždy nabídne kousek historie a tradiční chuti v každém soustě.
Zdroj, foto:  Svaz pekařů a cukrářů ČR
 
         Likér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Likér ořechovka - nejoblíbenější recepty Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !
Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026




 
  
            	   
            	   
            	   
            	  