MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozumějte těstovinám!

26. 11. 2008 | Škola vaření

Milujete italskou kuchyni? Tenoučká pizza, šťavnaté saláty, dobré víno, dary moře... a těstoviny, které v italské kuchyni jednoznačně vedou. Také doslova "hltáte" všemožné kulinářské pořady, smolíte si tužkou na papír italské recepty (nebo rovnou běžíte do obchodu pro kuchařku) a sliny se vám sbíhají na jazyku už při pouhém pomyšlení na ně?


Těstoviny frčí!

Rigatoni s nivou, tortellini s rajčaty a mozzarelou, bavette s mořskými plody... No řekněte, nezní to báječně? A co teprve ta chuť! Řekněme si upřímně: Itálie nás zkrátka baví. Kuchařkám, které si tato jídla zamilovaly, ovšem hrozí drobný nedostatek - neznalost druhů těstovin (nutno podotknout, že Italové jich na svém kontě mají mraky). Mnohým z nás se jistě při pohledu na exotické názvy receptů protáčí labužnicky panenky - ovšem když nám, například v luxusní restaruaci (kde obvykle názvy jídel přeloženy nebývají), tu dobrůtku přinesou, občas se nestačíme divit.


Pokud vás italská kuchyně láká, chcete se vyvarovat "jídelnímu faux pas" a stát se skutečnou přeborkyní ve znalostech těstovin, následující řádky by vás měly zajímat! Chytrá žena pro vás připravila seznam těch nejčastěji používaných druhů těstovin - a samozřejmě k nim připojila také stručný výklad...


Cannelloni - duté válečky, které se nejčastěji plní (například masovou směsí) a zapékají (výtečné se sýrem).


Conchigliette - tzv. mušličky, používají se jako příloha k omáčkám (nivové, rajčatové...), ale nalézt je můžete také coby zavářku do polévky.


Farfalle - zvané jinak mašličky nebo motýlci, jsou vhodné do salátů (chutnají dobře s majonézou i jogurtem).


Naučte se rozumět těstovinám

Fusilli - bezvaječná vřetena různé velikosti, hodí se hlavně k řídkým omáčkám (zkuste je k dobře naředěné rajské!).


Chifferini - pod tímto názvem se skrývají oblíbená kolínka. My je používáme především do omáček nebo je zapékáme, Italové je dávají také coby zavářku do polévky.


Lasagne - častý termín v jídelních lístcích českých pizzérií. Jedná se o asi osm centimetrů dlouhé, širší pláty, které se zapékají (výborné se sušenými houbami!).


Malloreddus - mušličky vyrobené z krupice. Italové je používají nejčastěji pro rychlá a jednoduchá jídla (není nic snazšího než je uvařit, naolejovat, správně okořenit, přelít rajčatovou omáčkou a posypat sýrem).


Penne - poměrně oblíbený druh těstovin, jedná se o delší duté roury, které jsou na koncích zkosené (proto se překládají jako "brka"), Češi je rádi dávají do salátů, nicméně hodí se spíše zapékané nebo s hustou omáčkou.


Rajčata do italské kuchyně patří

Ravioli - další oblíbený termín v italských restauracích a pizzériích. Mívají nejčastěji tvar čtverce ajsou plněné masovou, špenátovou či sýrovou náplní. Bývají nekořeněné, pouze přelité rajčatovou nebo jemnou smetanovou omáčkou.


Rigatoni - jsou krátké, duté a vroubkované těstoviny, jsou oblíbené k zapékání (výborné také s mletým masem!).


Spaghetti - neboli dlouhé, různě silné provázky, které nejlépe chutnají s kečupem a sýrem nebo jen okořeněné s kapkou oleje. Zkrátka klasika!


Tagliatelle - poměrně známý druh těstovin (i když název se těžko pamatuje). Jedná se o dlouhé širší nudle smotané do jakýchsi hnízd, která se během vaření rozvinou. Koupit je můžete v různých barvách - nažloutlé (bez příchutě), červené (rajčatové), zelené (špenátové) atd.


Tortellini - oblíbená pochoutka Italů. Těstovinové taštičky, které se plní masem, sýrem, špenátem, houbami (fantazii se meze nekladou!). Podávají se, podobně jako ravioli, polité rajčatovou či smetanovou omáčkou.


Samé mňamky!

Umění uvařit

Specialistkou na těstoviny jste se již stala, teď zbývá pouze malý, ale o to důležitější detail - a tím je správné vaření! Zoufáte si, že se vám těstoviny opět rovařily nebo že jsou naopak nedovařené? Chutnají mdle a okamžitě se slepí? Samozřejmě záleží na kvalitě samotných těstovin a pokud se chystáte vařit nějaké speciality, kvalitní italské mňamky jsou doslova nutností! Pokud však nedokážete těstoviny pořádně uvařit, nikdy nebudou tak dobré - ať jsou sebevíce kvalitní...


Pamatujte si

Každých sto gramů těstovin zalijte litrem vody. V průběhu vaření těstoviny část vody vsáknou a pokud jí mají málo, začnou se slepovat.


Nezpomeňte osolit vodu (lepší je vhodit do hrnce sůl, když už se voda začíná vařit - rychleji se vám rozpustí). Při vaření do vody navíc přidejte lžíci oleje, aby nedošlo ke slepení těstovin.


I když jste do vody přidala olej a koupila kvalitní těstoviny (například z tvrdozrnné pšenice), často je promíchávejte.


Nepřekračujte předepsanou dobu vaření! Raději včas začněte těstoviny ochutnávat, abyste předešla jejich přílišné měkkosti.


Nakonec těstoviny propláchněte studenou vodou a přidejte opět pár kapek oleje...

Dobrou chuť, milé kuchařky!

 

Alena Rašková
ChytráŽena.cz

 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !