Rybízovou marmeládu vaříme z vyzrálého červeného rybízu. Máme pro vás několik rad a vyzkoušených receptů našich čtenářek, jak si domácí rybízovou marmeládu uvařit.
Rybízová marmeláda - nejoblíbenější recepty:
Rybízová marmeláda - od uživatelky Lihetkova
Červený rybíz i se stopkami vaříme 25 minut, propasírujeme, změříme množství šťávy, na 1 l šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru a vaříme na slabém plameni 35 minut. Celý recept Rybízová marmeláda ZDE.
Rybízová marmeláda v pekárně - od uživatelky Silver
Rybíz vymačkáme v odšťavňovači. Šťávu nalejeme do nádoby na pečení chleba. Přidáme želírovací cukr a kyselinu citronovou. Lehce promícháme a pekárnu nastavíme na program jam. Celý recept Rybízová marmeláda v pekárně ZDE.
Dia rybízová marmeláda - od uživatelky Mangovka
Červený nebo černý rybíz přebereme, propláchneme, odtrháme od třapin, dáme do kastrolu, podlijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme doměkka, pak prolisujeme na strojku na ovoce. Celý recept Dia rybízová marmeláda ZDE.
Rybízová marmeláda s vůní mandlí - od uživatele Natural
Rybíz dobře opereme a otrháme kuličky. Nasypeme je do síta a propasírujeme. Marmeláda se slupičkami a pecičkami není dobrá. Ovoce posypeme želírovacím cukrem a podle návodu povaříme.
Průběžně sbíráme pěnu. Celý recept Rybízová marmeláda s vůní mandlí ZDE.
Rybízová marmeláda - můj recept
Já vařím rybízovou marmeládu z rybízu i se stopkama, povařím asi 30 minut při mírné teplotě - občas promíchám. Potom propasíruju přes síto, odměřím šťavu a dám znovu povařit. Potom přidám cukr /1 l šťávy = 1 kg cukru/, do kterého zamíchám želírovací přípravek. Používám ten nejlevnější od Labety - Želírfix /cca 6,- Kč za 1 sáček/ a dám na každý 1 litr rybízové šťávy 1 sáček. Vařím vše ještě asi 2 - 3 minuty od doby, kdy se rybízová marmeláda začne vařit. Po odstavení ještě přidávám 1/4 kávové lžičky konzervačního prostředku a už hotovou rybízovou marmeládu plním do připravených skleniček, uzavřu víčkem a překlopím dnem vzhůru. Rybízová marmeláda se mě vždy povedla a nikdy se mě nestalo, že by se na povrchu objevila plíseň, pokud marmeládu hned nespotřebuju.
Pokud se vám stane, že je rybízová marmeláda řídká, tak nezoufejte, vyklopte ji znovu do hrnce, přidejte 1 až 2 sáčky želírovacího přípravku, povařte asi 3 minuty a znovu nalijte do připravených skleniček.
Hanka
ChytráŽena.cz