Léto je v plném proudu a pro mnohé z nás i natěšené odlehčení jídelníčku v podobě obědových salátů. Kdo by si myslel, že saláty jsou pouze o zelenině a že se salátem nelze pořádně najíst, ten je vedle jak ta jedle. Nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování poradila, jakým salátem můžeme nahradit oběd.
Salát se všemi makronutrienty
Vydatnější saláty z luštěnin, těstovin či obilovin
Každodenně si můžete dopřát salát, jehož základem je buď zelenina, nebo vydatnější variantu salátu s těstovinami, luštěninami, nebo celozrnnými obilninami. Tyto suroviny mohou být tak zdrojem komplexních sacharidů. „Bílkoviny jsou v salátech zastoupeny různými druhy mas, šunkou, náhražkou masa, jako je tofu či tempeh, sýry, mléčnými výrobky, jako je jogurt či tvaroh, vejci, či luštěninami. Právě dodané bílkoviny mají sytící efekt. V salátech se můžete těšit i na semínka, ořechy, klíčky a originální dresinky. Další objevující se surovinou v našich salátech jsou microgreens. Jedná se o 7 až 10denní mladé sazeničky zeleniny a bylinek, které obsahují mnohonásobné množství živin a vitamínů, než mají dospělé rostliny,“ představuje limitovanou edici programu Salát+ Kateřina Šimková.