Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Saláty jsou správný recept na jarní únavu

29. 05. 2016 | Škola vaření
Cítíte se unavení a přitom je příroda okolo celá v rozpuku a vše se zdravě zelená? Na vině je právě skončená zima, která naše těla za poslední měsíce připravila o zásobu vitamínů i energie a ovlivnila naše pozitivní smýšlení i nálady. Naštěstí lze tělo i hlavu podobně jako přírodu opět nastartovat. Stačí jim jen dodat ty správné ingredience.

Slunce, pohyb a zdraví prospěšné jídlo

Zdaleka nejlépe se na jarní nastartování těla i mysli hodí saláty a mixované nápoje z ovoce a zeleniny. Na výběr přitom máte doslova z jakéhokoliv typu ovoce či zeleniny, které máte rádi, chcete vyzkoušet nebo vás jen napadne. Prakticky každý druh totiž lze zkombinovat do chutného salátu, „smoothie“ nebo ovocného nápoje.

Pokud si říkáte, že jeden salát vás nenastartuje a nehodláte být dlouhodobě jen býložravcem, nezoufejte. Saláty lze totiž dělat na mnoho způsobů. S masem i bez, zeleninové, ovocné, těstovinové, se sýrem, s ořechy, vajíčkem nebo například s rybou. Svou kombinaci si najde každý a s pomocí různých typů salátů lze zahnat hlad ráno, v poledne i večer.

Zamyslete se nad skladbou ingrediencí

Saláty jsou správný recept na jarní únavuPokud saláty nejsou běžnou součástí vašeho jídelníčku, doporučujeme kombinovat ingredience s rozmyslem a na internetu se porozhlédnout, která zelenina nebo další potraviny jsou například těžké na trávení a tedy nevhodné k večeři. Mezi ně patří například brokolice nebo vejce. Obojí je naopak skvělá součást obědových salátů.

Vaše zažívání zkrátka nemusí být zvyklé na velký příděl vlákniny nebo pro žaludek agresivnějších šťáv z citrusů a po zimě, která je u nás zaměřená na těžká jídla, nemusí být váš zažívací trakt ve formě. Nicméně se však nebojte různě kombinovat a experimentovat. Například ořechy většině lidem do salátů příliš nesedí, ale při šikovném použití salát příjemně ozvláštní, navíc obsahují velmi cenné živiny pro správnou činnost mozku. Ořechy jsou pak vhodné hlavně do ovocných salátů, například s jahodami nebo hroznovým vínem.

Kvalitní pomocníci šetří čas

Než člověk vše omyje, nakrájí či oloupe, stojí to hodně času. Je proto dobré mít po ruce kvalitní a praktické pomůcky, které vám při přípravě lahodných salátů výrazně ušetří čas i námahu.

Zeleninový salát s fíky a hroznovým vínem

INGREDIENCE:
200 g feta sýru
4 čerstvé fíky
30 kuliček hroznového vína (nejlépe mix tmavého a světlého)
4 velká rajčata
2 papriky
1 okurka hadovka
olivový olej
krémové balsamiko

POSTUP:
1.    Všechny suroviny si umyjeme.
2.    Poté si pokrájíme rajčata na velikost sousta. To stejné uděláme s okurkou a paprikou. Okurku doporučuji oloupat. Chuť je poté jemnější.
3.    Fíky rozkrojíme na měsíčky.
4.    Veškerou zeleninou vložíme do mísy a promícháme. Nandáme na talíř a na ní poklademe kousky fíku a kuličky hroznového vína.
5.    Poté přidáme polámané kousky feta sýru a celé to zakápneme balsamikem a olivovým olejem. Sůl není třeba. Sýr je dostatečně slaný.
6.    Kombinace slaného sýra a sladkého ovoce je opravdu geniální.

Zdroj, foto: Fiskars
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !