Slunce, pohyb a zdraví prospěšné jídlo
Zdaleka nejlépe se na jarní nastartování těla i mysli hodí saláty a mixované nápoje z ovoce a zeleniny. Na výběr přitom máte doslova z jakéhokoliv typu ovoce či zeleniny, které máte rádi, chcete vyzkoušet nebo vás jen napadne. Prakticky každý druh totiž lze zkombinovat do chutného salátu, „smoothie“ nebo ovocného nápoje.Pokud si říkáte, že jeden salát vás nenastartuje a nehodláte být dlouhodobě jen býložravcem, nezoufejte. Saláty lze totiž dělat na mnoho způsobů. S masem i bez, zeleninové, ovocné, těstovinové, se sýrem, s ořechy, vajíčkem nebo například s rybou. Svou kombinaci si najde každý a s pomocí různých typů salátů lze zahnat hlad ráno, v poledne i večer.
Zamyslete se nad skladbou ingrediencí
Pokud saláty nejsou běžnou součástí vašeho jídelníčku, doporučujeme kombinovat ingredience s rozmyslem a na internetu se porozhlédnout, která zelenina nebo další potraviny jsou například těžké na trávení a tedy nevhodné k večeři. Mezi ně patří například brokolice nebo vejce. Obojí je naopak skvělá součást obědových salátů.Vaše zažívání zkrátka nemusí být zvyklé na velký příděl vlákniny nebo pro žaludek agresivnějších šťáv z citrusů a po zimě, která je u nás zaměřená na těžká jídla, nemusí být váš zažívací trakt ve formě. Nicméně se však nebojte různě kombinovat a experimentovat. Například ořechy většině lidem do salátů příliš nesedí, ale při šikovném použití salát příjemně ozvláštní, navíc obsahují velmi cenné živiny pro správnou činnost mozku. Ořechy jsou pak vhodné hlavně do ovocných salátů, například s jahodami nebo hroznovým vínem.
Kvalitní pomocníci šetří čas
Než člověk vše omyje, nakrájí či oloupe, stojí to hodně času. Je proto dobré mít po ruce kvalitní a praktické pomůcky, které vám při přípravě lahodných salátů výrazně ušetří čas i námahu.Zeleninový salát s fíky a hroznovým vínem
INGREDIENCE:200 g feta sýru
4 čerstvé fíky
30 kuliček hroznového vína (nejlépe mix tmavého a světlého)
4 velká rajčata
2 papriky
1 okurka hadovka
olivový olej
krémové balsamiko
POSTUP:
1. Všechny suroviny si umyjeme.
2. Poté si pokrájíme rajčata na velikost sousta. To stejné uděláme s okurkou a paprikou. Okurku doporučuji oloupat. Chuť je poté jemnější.
3. Fíky rozkrojíme na měsíčky.
4. Veškerou zeleninou vložíme do mísy a promícháme. Nandáme na talíř a na ní poklademe kousky fíku a kuličky hroznového vína.
5. Poté přidáme polámané kousky feta sýru a celé to zakápneme balsamikem a olivovým olejem. Sůl není třeba. Sýr je dostatečně slaný.
6. Kombinace slaného sýra a sladkého ovoce je opravdu geniální.
Zdroj, foto: Fiskars