-Komerční sdělení-
„Jaroměřický tvaroh je nenahraditelný. Moje křehké koláče jsou báječné hlavně díky němu. Stejně tak je báječné i Jaroměřické žervé. Z něj doporučuji třeba můj dekadentní čokoládový koláč,“ říká Sandra Selinger, mladá cukrářka z Brna, která peče s láskou a radostí nejraději přesně na míru. Jaroměřický tvaroh i žervé se vyrábí podle tradiční receptury výhradně z mléka od českých farmářů a neobsahují žádné konzervanty, barviva ani jiná nežádoucí „éčka“. Více na www.mlekarna.cz.
Sandře Selinger nikdo neřekne jinak než Sanny. To kvůli jejímu úsměvu velkému jak slunce. Péct začala před třemi lety, kdy dělala provozní v jednom hotýlku. „Při pečení jsem se cítila báječně, tak nějak svá. Tak jsem pekla čím dál víc a zkoušela stále složitější cukrovinky. Pak přišel den, kdy jsem upekla první koláč podle svého vlastního receptu. A byl báječný!“ popsala své začátky Sandra.
Dnes žije Sandra s manželem v Brně, kde mají její dobroty větší odbyt. Její vlajkovou lodí, jak sama říká, jsou cheesecakes. „Baví mě hledání nových, zajímavých a netradičních chutí. Cheesecakes mi přesně tohle umožňují,“ objasnila Sandra, která si hru umí užít. Upeče vše od mini dezertů až po svatební dorty. Její pečení je výjimečné zejména v tom, že nemá žádnou pevně danou nabídku.
„S každým klientem společně tvoříme příběh koláče. Najdeme oblíbené chutě, vymyslíme možné kombinace a tím dodáme každému koláči jedinečnost,“ dodala Sandra.
Chcete vyzkoušet Sandřiny koláče,
které připravila z výrobků Jaroměřické mlékárny?
Přinášíme hned dva recepty.
Čokoládový koláč s žervé krémem
Ingredience (10–12 porcí)Korpus:
• 250 g máslových sušenek
• 55 g Tradičního másla z Moravy
• 2 polévkové lžíce holandského kakaa
Čokoládová ganache:
• 250 ml 30% smetany• 200 g kvalitní hořké čokolády
• 100 g mascarpone
• 4 polévkové lžíce moučkového cukru
• čokoládová ganache
• 3 vejce
1,5 hodiny práce + odležení
Korpus: Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 180 °C. Sušenky rozdrtíme spolu s kakaem v mixéru nebo ručně válečkem. Máslo rozpustíme a poté spojíme se sušenkami. Vzniklou hmotu vmačkáme na dno formy. Pečeme v předehřáté troubě 15 minut.
Čokoládové ganache: Smetanu dáme vařit. Až začne bublat, přidáme nalámanou čokoládu. Směs vymícháme do hladka. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Koláč je nejlepší druhý den, přes noc jej vychladíme v ledničce.
Tipy na zdobení: Koláč můžete zalít další čokoládovou ganache, ovocným rozvarem, slaným karamelem nebo šlehačkou. Hlavně aby vám chutnalo.
Křehký vanilkový koláč s citrónovým přelivem
Ingredience (10–12 porcí)Křehké těsto:
• 140 g vychlazeného Tradičního másla z Moravy
• 2 žloutky
• 70 g prosátého moučkového cukru
• 1 polévková lžíce vanilkového cukru
• kůra z citrónu
• 210 g hladké mouky
• 1 čajová lžička prdopeče (prášku do pečiva)
• špetka soli
Vanilkový krém:
• 300 g Jaroměřického žervé • 100 g mascarpone
• 100 ml 30% smetany
• 4 polévkové lžíce vanilkového cukru
• zrníčka z půlky vanilkového lusku
• 1 polévková lžíce vanilkového pudinku
• 3 vejce
Citrónový přeliv:
• 4 žloutky• 70 g třtinového cukru
• 70 ml čerstvé citrónové šťávy
• 50 g másla
Keramická koláčová forma, 1 hodina práce + odležení těsta
Těsto: Křehké těsto připravíme alespoň 3 hodiny dopředu, nejlépe ho necháme odležet přes noc. Smícháme všechny sypké suroviny, nastrouhanou kůru z citrónu, žloutek a na malé kousky nakrájené studené máslo. Nejprve směs jemně umixujeme a poté ji rychle zpracujeme rukama, aby zůstala křehká, nesmí se přepracovat. Je-li konzistence těsta příliš sypká, můžeme přidat 3 lžíce ledové vody. Krásně spojené těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice.
Troubu předehřejeme na 175 °C a mezitím těsto vyválíme, přeneseme do máslem vymazané formy a propícháme po celé ploše vidličkou. Důležité je těsto zatížit, aby nedělalo při pečení bubliny – jako zátěž použijeme pečicí papír vysypaný suchými fazolemi nebo hrachem. Pečeme 15 minut, potom sundáme zátěž a pečeme ještě asi 7 minut, aby těsto zezlátlo.
Vanilková vrstva: Jaroměřické žervé, mascarpone, smetanu, cukr a vanilku vyšleháme do spojení a poté po jednom ručně vmícháme vejce. Nakonec jemně vmícháme vanilkový pudink. Krém nalijeme na připravený korpus a pečeme dalších 30 minut.
Citrónový přeliv: Přeliv připravíme tak, že smícháme všechny suroviny a ve vodní lázni je mícháme tak dlouho, až nám vznikne krásně hustá směs. Tu následně nalijeme na upečený koláč.