Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 23.05. 2024
Dnes má svátek Vladimír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sezona medvědího česneku je tady: Vychutnejte si ho, dokud je čas

9. 04. 2024 | Škola vaření
Roste jen pár týdnů v roce a letos jsme se ho díky teplému počasí dočkali opravdu brzy. Medvědí česnek, jarní bylinka s jemnou česnekovou chutí potěší nejen naše smysly, ale i naše tělo. A jeho čas přichází právě teď.

Zelený zázrak, který skvěle chutná. To je medvědí česnek. Dnes už ho není třeba představovat, mezi „trendy jarními pochutinami“ se drží již několik let. Známý nám ale je už celá staletí, až tisíce let. Naši předkové ho pěstovali už v dobách mezolitu a hojně jej využívali hlavně pro jeho léčivé účinky. A věděli proč! Má totiž vysoký obsah vitamínu C, pozitivně ovlivňuje imunitu, a navíc je silně antibakteriální. Dále dokáže také podpořit krvetvorbu, snižovat vysoký krevní tlak a díky obsahu alicinu je skvělým pomocníkem při boji proti kvasinkovým infekcím.

Medvědí česnekVětšina z nás dnes ale medvědí česnek konzumuje především pro jeho skvělou, jemnou česnekovou chuť. Nejlépe jí dá vyniknout pokrájený a čerstvý přidaný do libovolného pokrmu nebo ve formě pesta z jeho čerstvých lístků. Takto má v kuchyni přehršel využití – hodí se do rizota, těstovin, nebo jen tak na chleba s čerstvým sýrem.

Pokud se zrovna nechystáte do přírody, nevěste hlavu, pesto můžete koupit v obchodech či farmářských trzích.


Věděli jste, že…?


Kromě toho, že medvědí česnek pomáhá a výborně chutná, je i skvělým parťákem v boji proti jarní únavě. Už v minulosti byl oceňován pro své povzbuzující účinky, využíval se například jako tonikum na nervy a oslabený nervový systém. Parádu ale dělá bohužel jen chvíli. Řadí totiž mezi takzvané jarní efemeroidy – rostliny, které sice rychle vyrostou časně zjara, když ještě stromy nemají listy, ale také brzy odumřou. Jeho sezona je tak velmi krátká, většinou od konce března do května. Jakmile vykvete, ztrácí svou jedinečnou chuť. Neváhejte proto ani chvilku a vychutnejte si ho, dokud je čas, ať už čerstvý nebo ve formě lahodného pesta.

Zdroj, foto: Živina
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !