-Komerční sdělení-
Srpen se pomalu chýlí ke svému konci a je tak nejvyšší čas na zavařování plodů léta. A možnosti jsou opravdu omezené jen vaší představivostí. Ponořte se do přírodních pokladů, z nichž každý nabízí jedinečnou melodii chutí – od ikonických po nečekané.
1. Ovoce v celé své kráse
Bobule hýřící esencí léta, sladké broskve a citrusové plody, které zpívají exotickými tóny – ovoce je zlatým hřebem zavařovací sezóny. Lze z nich vyrobit luxusní džemy, ovocná povidla nebo slaďoučké kompoty, které ozdobí každou snídani i dezert. Přesto, že jejich zpracování může být časově náročné, kdo by odolal jahodové marmeládě, která chutná jako od babičky?
2. Zahradní potěšení: Zelenina a bylinky
Různé typy zavařovacích sklenic stejně jako inspiraci pro váš krásný dům i zahradu najdete na e-shopu villagestyle.cz.
3. Koření, základ každé kuchyně
Zavařování nekončí s ovocem a zeleninou. Pozvedněte své kulinářské zážitky pomocí řemeslných koření a omáček. Ovocné octy, kouřová barbecue omáčka nebo kari pasta – to jsou tajné ingredience, které vdechnou pokrmům nádech bohatosti a autentičnosti, o to více když jsou dělané doma.
4. Lihoviny a sirupy
Konzervování přesahuje i do oblasti likérů. Z bylinkových destilátů, ovocných likérů a kořeněných sirupů vykouzlíte nespočet koktejlů pro malé i velké. A taková ostružinová šťáva se neztratí v žádné domácnosti.
5. Podmanivé cukrovinky
Stejně podmanivé mohou být i konzervované cukrovinky. Představte si kandovanou citrusovou kůru připomínající drahokam nebo jemný džem z okvětních lístků růží, který hovoří o eleganci v každé lžičce. Tyto sladké poklady, pozastavené v čase, propůjčí vašim dezertům a čajovým pochoutkám špetku sofistikovanosti.
6. Vše nakládané
V neposlední řadě musíme zmínit i nakládání. Křupavé okurky, pikantní nakládaná cibule a směs zeleniny proměněná kouzlem solného nálevu – nakládané okurky dodají obloženým talířům s uzeninami, sendvičům a dalším pokrmům šmrnc a pikantnost. Vyzkoušejte i nakládání do oleje. Například grilované cukety a lilky budou ozdobou každého salátu! Nezapomeňte, že pro nakládání jsou vhodné větší sklenice.
Recept na závěr: Neodolatelná hruškovo jablečná povidla pečená v troubě
Dokonale jednoduchý recept na hruškovo jablečná povidla, který vás překvapí svou snadností a po kterých se u vás jen zapráší! Navíc není potřeba žádných složitých přísad nebo kulinářských dovedností. Vše, co budete potřebuješ, jsou hrušky, jablka, cukr, ocet, skořice a dodržení postupu. A pokud zavařovací sklenice před plněním vypláchnete například domácí slivovicí a lžičku jí přidáte ještě na vrh, budou povidla nejen více voňavá, ale vydrží i delší dobu uskladnění bez změny barvy.
Co budete na přípravu hruškovo jablečných povidel potřebovat:
• 1 kg očistěných hrušek
• 1 kg očištěných zralých jablek
• 300 g krupicového cukru
• 1 lžička skořice
• 3 hřebíčky
• 2 lžíce octu
Očištěné, oloupané a nakrájené hrušky a jablka zakápnuté octem vložíme do pekáčku, promícháme s mletou skořicí a roztlučeným hřebíčkem a dáme péct na 30 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů. Důležité je při pečení ovoce nemíchat!
Po uplynulé době na ovoce nasypeme polovinu cukru a znovu vložíme na 20 minut do trouby. Teplotu snížíme na 180 stupňů. Následně přisypeme zbytek cukru a pečeme dalších 20 minut, tentokrát již jen na 160 stupňů. Na závěr vše promícháme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud jsou povidla příliš tekutá, dáme je ještě na chvíli do trouby. Ještě horké plníme do připravených vymytých zavařovacích sklenic.
Dobrou chuť plnou pozdního léta vám přeje tým villagestyle.cz!