Proč vůbec skladovat víno
Nejprve se zamysleme nad tím, proč skladujeme víno. Odpověď bývá často prostá. Nejčastěji je to proto, že chceme mít zásobu pro každou příležitost. Správný výběr vína je totiž celkem věda. Ke každé události se hodí jiné víno. Jiné otevřete k lehké večeři s rybou, jiné při vydatné večeři s červeným masem. Jinou lahev zvolíte při rodinné sešlosti a jinou zase při návštěvě šéfa, který je milovníkem vína.Konzumace vína rozhodně není monotónní záležitost, proto pokud máte víno rádi a chcete si jej řádně vychutnat ve všech jeho vůních a barvách, je na čase naučit se ho správně skladovat.
Jaká vína jsou vhodná ke skladování
Ke skladování se nehodí každé víno. Je třeba rozlišovat mezi víny běžnými a lacinějšími, tedy tzv. stolními, která bývají lehčí, bez kvalitního korkového uzávěru a s vyšší nebo naopak velmi nízkou kyselinou. Taková vína se ke skladování nehodí. Vzhledem k tomu, že skladování vína není tak docela zadarmo, je dobré se nad výběrem lahví ke skladování trochu více zamyslet.Obecně platí, že nejvhodnější ke skladování jsou vína, o kterých se již podle kategorie a oblasti předpokládá, že jsou doporučena pro skladování, vína od prověřených a renomovaných vinařů, vína z osvědčených vinic a poloh, vína z dobrých a špičkových ročníků, vína harmonická s vyrovnanými kyselinami a cukry, s dostatkem tříslovin, vyšším extraktem a vyšším alkoholem, vína doporučená vaším obchodníkem, vína správně ošetřená a uzavřená kvalitním, dostatečně dlouhým korkem.
Kde a v jakých podmínkách vína skladovat
Ve chvíli, kdy máme vybraná vhodná vína k archivaci, přichází na řadu otázka, kde je skladovat. Ideální je skladovat vína ve speciálním sklepě, v němž by se podmínky měly blížit podmínkám ideálním. Ideální teplota by měla být mezi 9 až 11 °C, důležité však je, aby teplota byla stabilní a nekolísala. V případě, že by teplota nebyla stálá, mohou se začít ve víně srážet barviva, bílkoviny i vinný kámen, čímž dojde k jeho znehodnocení. Vlhkost by pak měla být zhruba 65%. Víno dále vyžaduje temnotu a nesmíme zapomínat ani na správnou polohu lahví, ta je většinou vodorovná, protože je důležité udržovat korek lahve stále namočený, aby nevysychal a do lahve se nezačal dostávat vzduch.Pokud nemáte možnost skladovat vína ve sklepě, přichází na řadu speciální chladící vinotéky s nastavitelnou teplotou. Zde se uskladňují vína za podmínek, které si sami zvolíte. U vinoték je pak možné nastavit teplotu rozdílnou pro vína bílá a červená. Vinotéky mají většinou prosklená dvířka, díky nimž máte přehled o obsahu vinotéky, aniž byste narušovali vnitřní prostředí.
Další často užívanou možností je pronájem vlastního boxu v renomované vinotéce nebo archivu vín. Zde odpadá prvotní investice, ale většinou se jedná o placenou službu.
Přehled správné teploty vín
Druh vína - Doporučená teplotaSekty, šumivá, Champagne 6 – 9°C
Suchá bílá vína, mladá a růžová, polosladká a sladká 9 – 11°C
Mladá červená, lehká a ovocná 10 – 12°C
Velká, silná bílá vína 10 – 12°C
Elegantní červená 12 – 14°C
Velká těžká červená 14 – 16°C
Červená s vysokým taninem 18 – 20°C
Likérová vína, portská, Sherry 13 – 15°C
Nezapomínejte, že po nalití do sklenice teplota vína stoupne až o 2°C.
Jaká je životnost vín
Vybraná vína určená k archivaci vydrží i několik desítek let. Naopak vína určená k okamžité spotřebě byste archivací znehodnotili. Lehká růžová a bílá stolní vína jsou určena ke konzumaci přibližně do tří měsíců, lehká červená stolní vína a dražší bílá stolní vína pak do šesti měsíců, ostatní stolní červená vína zhruba do jednoho roku.Zdroj, foto: Global Wines