V tomto díle našeho seriálu Škola vaření si povíme zajímavosti o směsích koření – pomocnících, kteří dokáží z obyčejného kuřete udělat vynikající specialitu, z obyčejného vepřového masa pravý gyros nebo z obyčejného salátu nezaměnitelný francouzský salát s dresingem. Proto by je každá správná kuchařka měla znát.
Směsi koření jsou v dnešní uspěchané době nepostradatelným pomocníkem a pokud jste četli náš seriál Co bychom měli vědět o koření a Co bychom měli vědět o bylinkách, zjistili jste, že zajistit Vaší kuchyni dostatečné množství kvalitního koření a bylinek, je leckdy nad Vaše síly a zabere Vám až několik desítek dní v roce, abyste si dokázali bylinky a koření vypěstovat, sklidit a usušit, případně zakonzervovat.
Proto jsou zde pomocníci v podobě směsí koření. Jsou to hotové speciální směsi, které obsahují několik koření a bylinek dohromady v přesném poměru. Tím nám zjednodušují život a začínajícím kuchařům také značně zvyšují šance na zdárné dokončení chutného pokrmu. Budeme-li ale upřímní, musíme přiznat, že i kuchaři ve špičkových restauracích a hotelech rádi po směsích koření sáhnou, protože úspora času je značná.
Směsi koření můžeme rozdělit do dvou hlavních skupin a to na tekuté a sušené směsi koření.
Pojďme si tedy představit tekuté směsi koření:
Tabasco
pikantní, ostře pálivé koření z extraktu chilli papriček, lihu, octa, soli a červené papriky. Používáme zejména při dochucení grilovaných mas, omáček, salátů apod, kde chceme docílit pikantní výrazné chuti.
Sójová omáčka
vyrábí se z pražených sojových bobů, které se rozdrtí společně s pšeničnou moukou a solí a nechají se fermentovat. Čím déle se nechají fermentovat, tím tmavší omáčka bude.Používá se hojně pod masa, do omáček, polévek, do zeleniny apod., je nezbytnou součástí řady asijských, indických a orientálních jídel.
Worcesterová omáčka
má typickou kyselejší a výrazně kořeněnou chuť. Základem je vysoce kvalitní přírodně fermentovaná sójová omáčka, do které se přidávají další přísady jako cukr, ocet, rajský protlak, jablečná šťáva a další. Používá se do orientálních omáček a jídel, do masových výrobků, salátů, dresingů apod.
Polévkové koření
Používá se jako dochucující přípravek při přípravě polévkových základů a polévek, masových šťáv, omáček, orientálních jídel, masových výrobků, dresingů, salátů a pod.
Marináda
směs koření, do kterého nakládáme různé druhy masa, zeleninu apod. Marinováním suroviny měknou a přebírají chuť marinády. Na trhu lze zakoupit desítky druhů, z nejznámějších zmiňme marinády na barbecue, gyros, čínu a s příchutěmi česneková, pepřová, bylinková, gulášová, chilli apod.
Pimento omáčka
Ostře kořeněná omáčka, která je vhodným doplňkem při přípravě masa, ryb, vaječných pokrmů a nejrůznějších čínských, indických a mexických jídel.
Čtěte také:
Škola vaření – co bychom měli vědět o koření
Škola vaření – co bychom měli vědět o bylinkách
Škola vaření – co bychom měli vědět o směsích koření II.
Markéta Zemanová
Chytrá Žena.cz