Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Škola vaření – co bychom měli vědět o směsích koření I.

18. 11. 2006 | Škola vaření

V tomto díle našeho seriálu Škola vaření si povíme zajímavosti o směsích koření – pomocnících, kteří dokáží z obyčejného kuřete udělat vynikající specialitu, z obyčejného vepřového masa pravý gyros nebo z obyčejného salátu nezaměnitelný francouzský salát s dresingem. Proto by je každá správná kuchařka měla znát.


Směsi koření jsou v dnešní uspěchané době nepostradatelným pomocníkem a pokud jste četli náš seriál Co bychom měli vědět o koření a Co bychom měli vědět o bylinkách, zjistili jste, že zajistit Vaší kuchyni dostatečné množství kvalitního koření a bylinek, je leckdy nad Vaše síly a zabere Vám až několik desítek dní v roce, abyste si dokázali bylinky a koření vypěstovat, sklidit a usušit, případně zakonzervovat.

Proto jsou zde pomocníci v podobě směsí koření. Jsou to hotové speciální směsi, které obsahují několik koření a bylinek dohromady v přesném poměru. Tím nám zjednodušují život a začínajícím kuchařům také značně zvyšují šance na zdárné dokončení chutného pokrmu. Budeme-li ale upřímní, musíme přiznat, že i kuchaři ve špičkových restauracích a hotelech rádi po směsích koření sáhnou, protože úspora času je značná.

Směsi koření můžeme rozdělit do dvou hlavních skupin a to na tekuté a sušené směsi koření.


Pojďme si tedy představit tekuté směsi koření:

Tabasco

pikantní, ostře pálivé koření z extraktu chilli papriček, lihu, octa, soli a červené papriky. Používáme zejména při dochucení grilovaných mas, omáček, salátů apod, kde chceme docílit pikantní výrazné chuti.


Sójová omáčka

vyrábí se z pražených sojových bobů, které se rozdrtí společně s pšeničnou moukou a solí a nechají se fermentovat. Čím déle se nechají fermentovat, tím tmavší omáčka bude.Používá se hojně pod masa, do omáček, polévek, do zeleniny apod., je nezbytnou součástí řady asijských, indických a orientálních jídel.


Worcesterová omáčka

má typickou kyselejší a výrazně kořeněnou chuť. Základem je vysoce kvalitní přírodně fermentovaná sójová omáčka, do které se přidávají další přísady jako cukr, ocet, rajský protlak, jablečná šťáva a další. Používá se do orientálních omáček a jídel, do masových výrobků, salátů, dresingů apod.


Polévkové koření

Používá se jako dochucující přípravek při přípravě polévkových základů a polévek, masových šťáv, omáček, orientálních jídel, masových výrobků, dresingů, salátů a pod.


Marináda

směs koření, do kterého nakládáme různé druhy masa, zeleninu apod. Marinováním suroviny měknou a přebírají chuť marinády. Na trhu lze zakoupit desítky druhů, z nejznámějších zmiňme marinády na barbecue, gyros, čínu a s příchutěmi česneková, pepřová, bylinková, gulášová, chilli apod.


Pimento omáčka

Ostře kořeněná omáčka, která je vhodným doplňkem při přípravě masa, ryb, vaječných pokrmů a nejrůznějších čínských, indických a mexických jídel.


Čtěte také:
Škola vaření – co bychom měli vědět o koření
Škola vaření – co bychom měli vědět o bylinkách
Škola vaření – co bychom měli vědět o směsích koření II.


Markéta Zemanová
Chytrá Žena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !