Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Škola vaření – co bychom měli vědět o směsích koření II.

20. 11. 2006 | Škola vaření

V tomto díle našeho seriálu Škola vaření si povíme zajímavosti o směsích koření – pomocnících, kteří dokáží z obyčejného kuřete udělat vynikající specialitu, z obyčejného vepřového masa pravý gyros nebo z obyčejného salátu nezaměnitelný francouzský salát s dresingem. Proto by je každá správná kuchařka měla znát.


Směsi koření jsou v dnešní uspěchané době nepostradatelným pomocníkem a pokud jste četli náš seriál Co bychom měli vědět o koření a Co bychom měli vědět o bylinkách , zjistili jste, že zajistit Vaší kuchyni dostatečné množství kvalitního koření a bylinek, je leckdy nad Vaše síly a zabere Vám až několik desítek dní v roce, abyste si dokázali bylinky a koření vypěstovat, sklidit a usušit, případně zakonzervovat.

Proto jsou zde pomocníci v podobě směsí koření. Jsou to hotové speciální směsi, které obsahují několik koření a bylinek dohromady v přesném poměru. Tím nám zjednodušují život a začínajícím kuchařům také značně zvyšují šance na zdárné dokončení chutného pokrmu. Budeme-li ale upřímní, musíme přiznat, že i kuchaři ve špičkových restauracích a hotelech rádi po směsích koření šáhnou, protože úspora času je značná. Směsi koření můžeme rozdělit do dvou hlavních skupin a to na tekuté a sušené směsi koření.


Pojďme si tedy představit sušené směsi koření:


Směsi koření na pečená masa

Adamova žebra
Směs koření vhodná na veškeré pečení a grilování všech druhů mas, do marinád apod. Má jemně palčivou chuť s vůní medu.


Čaraka
Směs koření s příměsí hub, která se hodí na všechny druhy mas, na zeleninu apod. Svým aroma příjemně provoní omáčky a sosy.


Zvěřinová směs
Směs koření vhodná na všechny druhy zvěřiny.



Směsi koření na mletá masa

Domácí sekaná
Směs koření s vyváženým poměrem všech bylin a koření. Vhodná nejen na sekanou, ale i na čevabčiči, karbanátky, lze také použít do paštik či na játrové knedlíčky, játrovou zavářku apod.


Zabíjačkové koření
Směs koření, která se už podle názvu používá do všech zabíjačkových specialit a pokrmů



Směsi koření na omáčky

Gulášové koření
Směs koření vhodná na veškerá gulášová jídla, specifická svou paprikovou vůní.


Směsi koření na zahraniční speciality

Adžika
Aromatická, mírně pikantní směs sladké a pálivé papriky, česneku, koriandru, kopru a vonných bylinek, koření původem z arménské, gruzínské a kavkazské kuchyně. Používá se na všechny druhy mas a zeleniny.


Čína
Směs koření určená nejen pro čínské, ale i další asijské speciality. Vhodná ke všem druhům mas.


Čubřica
Směs koření původem z bulharské kuchyně, která je vhodná na všechny druhy masa, na zeleninu, do salátů, ale i na brambory.


Gyros
Směs koření vhodná na přípravu řeckých specialit, lze použít i do salátů apod. Nedoporučuje se použití na přímém ohni.


Mexické koření
Směs koření vhodná na mexické speciality, jedná se o pikantní koření.


Paella
Směs koření vhodná pro přípravu španělské speciality Paella, drůbežího masa, rizot, zeleninových a luštěninových pokrmů.


Směsi koření na polévku

Zeleninová směs
Směs koření a sušené zeleniny vhodná do všech druhů vývarů a dalších polévek, pokrmů obsahujících zeleninu, omáček apod.



Směsi koření na přílohy

Americké brambory
Směs koření s paprikou používající se k dochucení brambor, hranolek, kroket a dalších bramborových příloh.


Bylinkové máslo
Vyvážená směs bylinek a kořenové zeleniny, používá se při výrobě bylinkového másla, bylinkových pomazánek a dresinků.



Směsi koření na sladké pokrmy a saláty

Perníkové koření
Směs koření vhodná díky své jedinečné vůni a chuti na pečení perníkových těst.


Salátové koření
Směs koření a sušené zeleniny pro přípravu salátů, pomazánek, těstovin, vaječných a sýrových pokrmů, do majonéz a dresinků.



Čtěte také:
Škola vaření – co bychom měli vědět o koření
Škola vaření – co bychom měli vědět o bylinkách
Škola vaření – co bychom měli vědět o směsích koření I.



Markéta Zemanová
Chytrá Žena


 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !