V tomto díle našeho seriálu Škola vaření si povíme zajímavosti o směsích koření – pomocnících, kteří dokáží z obyčejného kuřete udělat vynikající specialitu, z obyčejného vepřového masa pravý gyros nebo z obyčejného salátu nezaměnitelný francouzský salát s dresingem. Proto by je každá správná kuchařka měla znát.
Směsi koření jsou v dnešní uspěchané době nepostradatelným pomocníkem a pokud jste četli náš seriál Co bychom měli vědět o koření a Co bychom měli vědět o bylinkách , zjistili jste, že zajistit Vaší kuchyni dostatečné množství kvalitního koření a bylinek, je leckdy nad Vaše síly a zabere Vám až několik desítek dní v roce, abyste si dokázali bylinky a koření vypěstovat, sklidit a usušit, případně zakonzervovat.
Proto jsou zde pomocníci v podobě směsí koření. Jsou to hotové speciální směsi, které obsahují několik koření a bylinek dohromady v přesném poměru. Tím nám zjednodušují život a začínajícím kuchařům také značně zvyšují šance na zdárné dokončení chutného pokrmu. Budeme-li ale upřímní, musíme přiznat, že i kuchaři ve špičkových restauracích a hotelech rádi po směsích koření šáhnou, protože úspora času je značná. Směsi koření můžeme rozdělit do dvou hlavních skupin a to na tekuté a sušené směsi koření.
Pojďme si tedy představit sušené směsi koření:
Směsi koření na pečená masa
Adamova žebra
Směs koření vhodná na veškeré pečení a grilování všech druhů mas, do marinád apod. Má jemně palčivou chuť s vůní medu.
Čaraka
Směs koření s příměsí hub, která se hodí na všechny druhy mas, na zeleninu apod. Svým aroma příjemně provoní omáčky a sosy.
Zvěřinová směs
Směs koření vhodná na všechny druhy zvěřiny.
Směsi koření na mletá masa
Domácí sekaná
Směs koření s vyváženým poměrem všech bylin a koření. Vhodná nejen na sekanou, ale i na čevabčiči, karbanátky, lze také použít do paštik či na játrové knedlíčky, játrovou zavářku apod.
Zabíjačkové koření
Směs koření, která se už podle názvu používá do všech zabíjačkových specialit a pokrmů
Směsi koření na omáčky
Gulášové koření
Směs koření vhodná na veškerá gulášová jídla, specifická svou paprikovou vůní.
Směsi koření na zahraniční speciality
Adžika
Aromatická, mírně pikantní směs sladké a pálivé papriky, česneku, koriandru, kopru a vonných bylinek, koření původem z arménské, gruzínské a kavkazské kuchyně. Používá se na všechny druhy mas a zeleniny.
Čína
Směs koření určená nejen pro čínské, ale i další asijské speciality. Vhodná ke všem druhům mas.
Čubřica
Směs koření původem z bulharské kuchyně, která je vhodná na všechny druhy masa, na zeleninu, do salátů, ale i na brambory.
Gyros
Směs koření vhodná na přípravu řeckých specialit, lze použít i do salátů apod. Nedoporučuje se použití na přímém ohni.
Mexické koření
Směs koření vhodná na mexické speciality, jedná se o pikantní koření.
Paella
Směs koření vhodná pro přípravu španělské speciality Paella, drůbežího masa, rizot, zeleninových a luštěninových pokrmů.
Směsi koření na polévku
Zeleninová směs
Směs koření a sušené zeleniny vhodná do všech druhů vývarů a dalších polévek, pokrmů obsahujících zeleninu, omáček apod.
Směsi koření na přílohy
Americké brambory
Směs koření s paprikou používající se k dochucení brambor, hranolek, kroket a dalších bramborových příloh.
Bylinkové máslo
Vyvážená směs bylinek a kořenové zeleniny, používá se při výrobě bylinkového másla, bylinkových pomazánek a dresinků.
Směsi koření na sladké pokrmy a saláty
Perníkové koření
Směs koření vhodná díky své jedinečné vůni a chuti na pečení perníkových těst.
Salátové koření
Směs koření a sušené zeleniny pro přípravu salátů, pomazánek, těstovin, vaječných a sýrových pokrmů, do majonéz a dresinků.
Čtěte také:
Škola vaření – co bychom měli vědět o koření
Škola vaření – co bychom měli vědět o bylinkách
Škola vaření – co bychom měli vědět o směsích koření I.
Markéta Zemanová
Chytrá Žena