V současnosti se špalda vrací, protože má oproti klasické pšenici mnoho výhod. Tou první je už samotné pěstování – dá se pěstovat i na místech, kde klasická pšenice nepřežije. Je totiž odolná vůči nepřízni počasí, škůdcům a chorobám. Jedná se tak o velice oblíbený produkt tzv. organického zemědělství.
Druhou nespornou výhodou je, že špalda obsahuje více vitamínů a minerálních látek než mouka klasická. Jde například o železo, zinek, magnézium nebo vlákninu, která pomáhá k správnému pohybu střev a metabolizaci cholesterolu a cukrů. Dále v ní najdeme vitamíny A, B, C, D, E a trávící enzymy. Špalda je lehce stravitelná a má nižší toxicitu pro alergiky. Mohou ji jíst i někteří lidé s alergií na pšenici, kterou však nezaměňte s celilakií. Špalda obsahuje lepek, a proto se nehodí při bezlepkové dietě.
Praží se z ní také špaldová káva, která je bez kofeinu a má jemnou chuť. Jedna švýcarská značka piva používá špaldu jako sladovou přísadu.
Zdroj: Kolonial.cz