Jedině ale v případě, že máte kávu namletou na správnou hrubost. Pokud totiž nemáte, může se stát, že káva bude slabá a mdlá - podextrahovaná.
Při přípravě kávy byste si vždy měli umlít kávu těsně před její přípravou a nikdy ne dopředu. Káva po umletí začne rychle oxidovat a ztrácet své chuťové přednosti. Opravdu čerstvá vydrží jen asi 15 minut, pak už si voňavý a chutný šálek moc neužijte.
Největší chybou pak je kupovat si kávu už předem umletou. Jednak ji téměř jistě nebudete mít namletou na tu hrubost, která vyhovuje vaší metodě přípravy, a jednak si kupujete kávu, která už je předem zvětralá. Žádný způsob balení totiž nedokáže úplně zastavit oxidaci kávy. Navíc mletá káva se většinou vyrábí ze zrnek, která jsou defektní a nemohla by se tak dostat mezi zrnkovou, namletím se defekty schovají.
Většina kávomlýnků má nastavitelnou hrubost mletí a vy si je tak můžete snadno nastavit na tu hrubost, která vyhovuje právě vaší metodě přípravy. Jednoduché pravidlo říká, že čím jemnější je mletí, tím menší čas potřebujete k extrakci kávy. Nejjemnější mletí vyžaduje turecká káva z džezvy a espresso, kde voda mletou kávou protéká pouhých 20 - 30 sekund. Na opačné straně stojí použití kávy mletá na hrubo i kvůli tomu, že se poté filtruje přes nerezové sítko, které zachytí jen větší částice.
Káva se tudíž extrahuje mnohem déle, doporučujeme 4 minuty, abyste z ní dostali všechny chutě.