Všechny tyhle sladkosti jsou sice nebezpečnou kalorickou bombou, ale kdo by odolal? Naše tradiční vánoční menu sestává z rybí polévky, bramborového salátu, smažených řízků z kapra či jiného masa, nakonec přijde sladké cukroví a vše vydatně zapijeme vínem, pivem a likéry.
Při pečení cukroví nejčastěji používáme oříšky, med, čokoládu, rozinky, skořici, vanilku, kakao, mandle a jiné pochutiny. Oříšky, které jsou velmi vysoce kalorické a vydatné, můžeme z části nahradit ovesnými vločkami, opraženými bez tuku na pánvi. A když oříšky a ořechy umeleme a opražíme je, získají tím mnohem intenzívnější chuť i vůni. Lískové oříšky oloupeme, aby měly lepší chuť. V teplé troubě je opražíme a pak mnutím a třením v utěrce je zbavíme slupky.
Ořechy jsou velmi výživné a obsahují řadu prospěšných látek. Vlašské ořechy mají dostatek železa, fosforu i vápníku, obsahují ale málo sodíku, mohou je tedy konzumovat i lidé, kteří trpí dnou nebo nemocemi krevního oběhu a ledvin. Protože jsou ale tučné, budeme je jíst střídmě, s mírou. Na zdobení cukroví potřebujeme neporušené celistvé plody - toho dosáhneme tak, že vlašské ořechy vložíme na asi 20 minut do vařící vody, potom opatrně špičkou nože jádra polovin oddělíme.
Pokud nám ořechy zbydou a nestačíme je zkonzumovat, můžeme si je nastrouhat do zásoby. Před žluknutím je ochráníme tím, že je vložíme do umělohmotné misky a uskladníme v mrazáku. Tak by měly vydržet bez úhony i několik měsíců.
K vůni Vánoc patří i skořice. Skořice je sušená kůra stromu skořicovníku. Ve starověkém Egyptě byla skořice používána k balzamování. V Číně se používala už kolem roku 2500 před naším lepotočtem. My ji použijeme nejen jako přísadu do pečení cukroví, ale i jako sváteční dekoraci, ozdobíme jí třeba vánoční stůl, ovázaná hezkou mašličkou bude pěkně vypadat u dárků a také si s ní můžeme svařit třeba víno.
Vanilka
Její vůně je nezaměnitelná, má omamnou a sladkou vůni. Většinou použijeme hotový vanilkový cukr, ale můžeme si doma vyrobit i vlastní: zakoupený vanilkový lusk rozdělíme na kousky nebo vydlabeme dužinu a uzavřeme spolu s cukrem do sklenice se šroubovaným uzávěrem.
Do cukroví přidáváme i sušené a kandované ovoce, například rozinky jsou velmi výživné a zdravé; díky obsahu cukrů je využíváme jako přirozené sladidlo. Před pečením je vždy propláchneme horkou vodou a na několik hodin namočíme v rumu. Při nákupu rozinek si je pozorně prohlédneme, jestli nejsou přesušené a lámavé. Hlídáme také datum spotřeby. Pokud zjistíme, že nám rozinky nepřiměřeně vyschly, namočíme je do citronové šťávy. Přibližně za půl hodiny by se měly vzpamatovat. Sušené ovoce můžeme nakládat i do alkoholu (rumu, koňaku a vodky), nebo do čokolády.
Mouku, kterou použijeme při pečení, vždy prosijeme. Docílíme tím provzdušnění, mouka se nakypří a těsto je pak kvalitnější. Zkusit můžeme i mouku sójovou, nahradíme jí asi 20 procent bílé mouky. Prosívání mouky opravdu není ztráta času, zvláště pokud ji máte delší dobu uskladněnou a slehla.
Při pečení ve formičkách nejde někdy cukroví vyklopit. Samozřejmě je nutné vyklápět ho ihned po upečení, jakmile je vyndáme z trouby. Pokud nejde cukroví vyklopit, zkusíme opatrně formičkou klepnout o hranu stolu. A před vlastním pečením formičky vymazané tukem vložíme na chvíli do ledničky, potom teprve je vysypeme moukou. Pak už by nám mělo jít cukroví snadno vyklopit. A když už jsme u mazání, nezapomeneme ani na mašlovačku. Pokud je cítit starým tukem, nejprve ji důkladně omyjeme, potom na ni kápneme několik kapek octa a lehce otřeme. Necháme důkladně vyschnout.
Cukroví se rádo lepí na plech, před pečením proto plech vymažeme máslem nebo použijeme pečicí papír.
Upečené cukroví necháme odpočívat v chladu aspoň 14 dní. Většinou začínáme s pečením okolo Mikuláše.
S pečením to rozhodně nepřehánějte, není třeba mít doma desítky druhů cukroví. Pokud nebudete mít na pečení čas, upečte opravdu jen dva až tři druhy toho vašeho nejoblíbenějšího, nebo zakupte u cukrářů cukroví hotové. Vánoce jsou tu přece od toho, abychom je strávili pokud možno v klidu a pohodě. Přeji vám všem příjemně strávený předvánoční čas.
Kacice - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz