Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Syrových ryb se bát nemusíte

20. 08. 2016 | Škola vaření
Zatímco v Asii se syrové ryby v různé podobě vyskytují na jídelníčku denně, v českém prostředí není konzumace tepelně nezpracovaných ryb příliš běžná. Syrové rybí maso přitom obsahuje pro tělo velmi cenné vitamíny B12, A a D, ale i fosfor nebo vápník. V tomto článku vám proto prozradíme, v jaké podobě se můžete se syrovými rybami setkat a na co dát při jejich konzumaci pozor.

V zahraničí narazíte na živé sépie i chobotnice

Konzumace syrových ryb je typická zejména pro asijské země. Přední místo v konzumaci ryb dlouhodobě udržují Japonci. Jen v Tokiu jsou stovky tisíc restaurací a většina z nich v jídelníčku syrové ryby nabízí. Není tak divu, že se v Japonsku každý den prodá na 2 500 tun ryb a mořských živočichů. Ty nejlepší kusy se každé ráno draží často za velmi vysoké ceny. Sousto toho nejlepšího tuňáka tak může zájemce stát i několik set korun.

konzumace rybAsiaté si ale nelibují pouze v konzumaci syrových ryb, na jejich jídelníčku se objevují i další, pro Evropany často nepochopitelné, speciality. Japonci například konzumují syrové sépie, které praskají v puse a uvolní zvláštní nahořklou chuť, v Koreji jsou zase velmi oblíbené živé chobotničky.
Sushi snadno přizpůsobíte své chuti

Sushi je jeden z asijských pokrmů, který je velmi oblíbený i v Evropě, a to především proto, že nabízí hodně variant. Ryba v sushi nemusí být nutně syrová, začátečníci mohou zvolit variantu se smaženým nebo uzeným lososem, vařenými krevetami nebo grilovaným úhořem. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv druh sushi, musíte dbát na čerstvost všech surovin.

Maki sushi s lososem a avokádem

Ingredience (24 kusů)
100 g čerstvého lososa
200 g sushi rýže
1/2 avokáda
2 ks mořské řasy
2 polévkové lžíce rýžového octa
1 polévková lžíce cukru
1/2 polévkové lžíce soli
K přípravě: Bambusová rohož, Fólie

Postup: Sushi rýži několikrát důkladně propláchněte tak, abyste jí zbavili přebytečného škrobu. Poté ji vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte, dokud se nevypaří všechna voda. Mezitím si z rýžového octa, cukru a soli připravte nálev. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Pro snazší rozpuštění cukru můžete směs mírně zahřát. Hotovou rýži nechte zhruba 20 minut vychladnout, poté ji vložte do dostatečně velké dřevěné mísy a postupně přimíchávejte hotový nálev. Ochucenou rýži nechte vychladnout. Čerstvého lososa omyjte, zbavte ho kůže a ostrým nožem ho po vlákně nakrájejte na zhruba 0,5 cm tenké plátky. Avokádo oloupejte, zbavte pecky a též nakrájejte.

Pro samotné rolování sushi si připravte bambusovou rohož a pokryjte ji fólií. Na fólii položte mořskou řasu, na ní pak navlhčenou rukou začněte vrstvit rýži, kterou rozprostřete téměř po celé délce řasy. Zhruba do středu navlhčené rýže pak vrstvěte plátky lososa a avokáda. Zbylým octovým nálevem potřete volný okraj řasy a opatrně rolujte směrem k tomuto okraji. Hotovou rolku nechte několik minut odstát a poté krájejte na stejně silné kusy. Podávejte s wasabi, nakládaným zázvorem a sojovou omáčku.

Ceviche – specialita z Jižní Ameriky, kterou připravíte i doma

Syrové ryby se ale nepřipravují jen v Asii. V Jižní Americe například můžete narazit na peruánskou specialitu zvanou Ceviche. Jedná se o kousky syrových ryb marinované ve šťávě z citrusů, která dodá jídlu příjemnou svěžest. Šťáva z citrusů působí na kvalitu a konzistenci masa, kdy se ryby v kyselém prostředí v podstatě uvaří. Proces studeného vaření tak ryby zbaví všech potenciálně nebezpečných bakterií. Ceviche lze navíc připravit jak z ryb mořských, tak těch sladkovodních.

Tatarák z ryby – lehčí a zdravější varianta oblíbené pochoutky

Tatarák z hovězího masa je tradiční pochoutkou Čechů. Pro ty, kteří toto těžké jídlo nemají v lásce, však existuje zajímavá varianta vyrobená právě z ryb. Pochutnat si totiž můžete na tataráku z lososa, tuňáka, ale i z českého kapra. Tatarák z ryb je skvělou variantou pro lidi, kteří s konzumací syrových potravin teprve začínají. Ryby jsou totiž najemno nastrouhané a doplněné o další ingredience. Podle odborníků je navíc riziko nákazy Salmonellou nebo dalšími bakteriemi u syrových ryb mnohem menší než při konzumaci syrového jatečního masa.

Zdroj: Nordsee
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !