Možnosti grilování
Grilování rozhodně patří mezi oddychové činnosti, přesto ale má pár zásad, které je dobré znát. Prakticky jsou dvě možnosti, jak dosáhnout křupavého a šťavnatého výsledku. První z nich je grilování na přímém ohni. Tento druh přípravy je vhodný spíše pro menší kousky masa a docílíte jím oblíbené křupavé kůrčičky. Na druhou stranu pro velké kusy masa, jako např. celé kuře nebo sele, se hodí grilování nepřímé. Spočívá v tom, že pokrm jednoduše obalíte alobalem nebo položíte na grilovací tác.Co budete potřebovat?
Léto a s ním i grilování klepou na dveře, neváhejte tedy a pořiďte si nástroje určené přímo ke grilování, ať vás zastihne připravené! Hodit se vám budou určitě grilovací kleště a obracečky s delší rukojetí, ochranné rukavice, zástěra a samozřejmě dřevěné uhlí nebo grilovací brikety.Otevřený gril
A teď už k jednotlivým variantám „venkovní trouby“, které se liší jak palivem (uhlí, dřevo, elektřina, plyn), tak velikostí, příslušenstvím a nároky na čistění. Nejjednodušším a zároveň nejlevnějším řešením je otevřený gril na dřevěné uhlí. Je poměrně lehký, mobilní, snadno se používá a dopřeje vám pohled na pravý oheň. Na druhou stranu se ale jedná o nejnáročnější typ na údržbu, jelikož je třeba ho pravidelně čistit a vypalovat rošt.Kotlový gril
Komfortní zážitek vám dopřeje grilování na kotlovém grilu, jak je zvykem za Atlantikem. Jako palivo pro něj slouží dřevěné uhlí nebo plyn a jeho předností je, že potraviny se v něm upravují při působení tepla ze všech stran, tedy rovnoměrně, šetrně a rychle. Díky větracímu šoupátku na vyklenutém víku můžete regulovat přívod vzduchu a tím ovlivnit intenzitu pečení.Plynový gril
Pro zdravější pokrmy zvolte gril plynový, díky kterému se nemusíte bát, že se do masa při jeho přípravě vstřebají látky uvolňující se z uhlíků. Tento typ můžete pohodlně využít kdykoli si vzpomenete, protože je rozžhavený během chvíle a grilovací teplota se dá přesně regulovat. Údržba plynového grilu je též nenáročná, jeho provoz se totiž obejde bez popela a sazí.Lávový gril
V poslední době začíná být čím dál populárnější gril lávový, který je sice větší, ale pyšní se mnoha výhodami. Lávové kameny se díky výkonným hořákům velmi rychle rozžhaví a teplotu nejen akumulují, ale stabilně udržují, což tento typ řadí mezi nejúspornější druhy grilů. Příprava potravin se v tomto případě obejde bez kouře a popela, výsledný kulinářský výtvor tedy nemá nežádané kouřové aroma. Kameny je vhodné jednou za rok vyměnit, jinak nepotřebují žádnou speciální péči, maximálně je po vychladnutí můžete jednou za čas očistit kartáčem.Elektrický gril
Posledním typem je stolní gril poháněný elektřinou. Tento druh doporučujeme především začátečníkům, jelikož se jedná o druh, který lze nejen snadno sestavit, ale také používat. Navíc nepotřebujete ani tuk, díky teflonové úpravě roštu.Zdroj, foto: OBI