Pojďte s námi odhalit tajemství kořenících směsí, které dodají vaší kávě netradiční chuť a aroma. Po vzoru oblíbených kuchařských pořadů k sobě pozvěte své přátele a uspořádejte jim kávový „dýchánek“, na který jen tak nezapomenou.
Pití kávy „po česku“
Historie kávy a její konzumace v naší zemi sahá až do 16. století. Její zlaté časyvšak nastaly až v meziválečném období století dvacátého. V této době začal významněji růst počet kaváren, které se pomalu stávaly symbolem nového životního stylu. Tento vzestup na pár let přerušila druhá světová válka, kdy byly k dostání pouze kávové náhražky. Po válce došlo k znárodnění soukromých pražíren a kvalitních káv byl nedostatek. Nejspíše právě proto se stal velmi oblíbenýtzv. „turek“, který má i v současnosti stále řadu příznivců.Větší popularitě se však momentálně těší specializované kavárny a velké kávové řetězce, do kterých chodíme zkoušet nové druhy a příchutě, kterými se inspirujeme pro domácí přípravu. Nápojové lístky restauračních podniků běžně nabízí populární varianty, v podobě espressa, cappuccina, či latte macchiato. S pomocí domácích kávovarů si tuto kávu můžeme dopřát i doma, kde si ji připravíme sami, a přesně tak, jak jí máme nejraději. Pro jednoduchý a rychlý způsob vaření se velké oblibě těší také instantní kávy, jejichž chuť může hravě konkurovat kávě překapávané.Jak se připravuje světová káva? Inspirujte se tipy od zahraničních odborníků – v hlavní roli koření
Kořeněná chuť oblíbeného teplého nápoje udělala z Vietnamu druhého největšího producenta a exportéra kávy na světě. Zrnka ze země rýže a hor nakupují i věhlasné kávové řetězce a jejich oblíbenost roste i v České republice. „Nejdražší vietnamská káva se svou kvalitou rovná kávě cibetkové“, říká Naty Trinh Hao, majitelka pražského vietnamského bistra, ve kterém tradiční vietnamskou kávu sama připravuje. Jedinečnost chuti vietnamské kávy spočívá v přimíchávání cherry aroma a másla do směsi zrnek Robusta a Arabika. Hutnost se kávě dodává kondenzovaným mlékem.
Způsob přípravy se od typické české kávy také výrazně liší: „Při přípravě tradiční vietnamské kávy je nutné si nejprve horkou vodou nahřát filtr i hrníček, aby káva během procesu překapávání neztratila na chuti a teplotě. Do kovového filtru, položeném na hrníčku, nasypeme nahrubo namletou kávu, kterou zalijeme horkou vodou a přiklopíme víčkem. Takto připravená káva se již podává hostovi, pít ji však může až po úplném překapání kávy z filtru“, dodává odbornice na vietnamskou kávu.
Na mexických plantážích se káva pěstuje už od 18. století. V současnosti je Mexiko čtvrtým největším výrobcem kávy ve Střední a Jižní Americe, avšak velké plantáže už bychom tam hledali marně. Pěstování se přesunulo k menším farmářům a celosvětově proslulá Arabika se zde pěstuje v nadmořské výšce 1500-2000 metrů nad mořem. Koření a nejrůznější příchutě zde hrají velkou roli, což potvrzuje i AlejandrodelMoral, zakladatel pražského bistra a velký znalec mexické kávy: „Nejtradičnější kávou je tzv. Café de Olla, která se často koření pomerančovou nebo citronovou kůrou, mladší generace si ráda pochutná na kávě s příchutí čokolády.“ Alejandro pochází z Mexico City, kde je pití kávy doslova součástí kultury všech obyvatel. Někteří z nich si do kávy rádi přidají oblíbené koření z chilli papriček, jehož chuť je v Mexiku velmi oblíbená i pro své léčivé účinky. „Každodenní setkání kolegů a přátel v jedné z proslulých kaváren v centru města je samozřejmostí. Tzv. chillout, tedy odpočinek po náročném dni, a objevování stále nových variant či příchutí, se zde stalo trendem, který už neodmyslitelně patří k životu ve městě“.
Zdroj: Bav se kávou