Můžete se s ní setkat pod spoustou názvů: říká se jí
také vrchlíky, kefírky, kefírová zrna, kefírka, kefírovka nebo Tibeťanka.
Vždycky jde ale o totéž: o drobivou houbovitou hmotu, připomínající ze všeho
nejvíc rozdrobený květák nebo polévkové kapání.
Ve skutečnosti jde o tisíce malých houbiček s pozoruhodnou schopností měnit libovolné mléko v lahodný léčivý kefír tím, že z něj odstraní všechnu laktózu.
Léčivý návštěvník z hor
Kultury Tibetské kefírové houby jsou staré přes pět tisíc let. Pocházejí z kavkazských hor a podle pověsti je místním přdal Alláhův prorok Mohamed. Místním sloužily jako spolehlivý prostředek k uchovávání kravského, kozího nebo koňského mléka ve zdejším teplém klimatu.
Kefír, který dokážou tyto houbičky z libovolného mléka vytvořit, je nejen chutný, ale i zdraví prospěšný. Je to vlastně takový domácí actimel, i když tedy o hodně levnější. Krom posílení imunity má dobroučký kefírek pozitivní vliv i na zdraví srdce a cév, pomáhá pročišťovat játra, pomáhá při zažívacích a žaludečních problémech, má blahodárné účinky při urologických potížích a pomáhá při stresu a únavě. Krom toho lze hubičkový kefír s úspěchem použít jako očistnou pleťovou masku, nebo jako přísadu do koupele pro zdravou a jemnou pleť.
Výroba domácího kefíru
Opatřit si tibetskou kefírovou houbičku není vůbec těžké. Stačí se porozhlédnout po internetových fórech a bazarech a vysněnou houbičku budete mít za pár dní doma. Bez problémů totiž snáší přepravu poštou ve sklenici vody nebo mléka.
Než začnete s kefírky manipulovat, zapamatujte si, že nesmějí přijít do styku s ničím kovovým. Kov totiž ničí některé zdraví prospěšné látky. Nejprve kefírky properte v čisté vodě. Dělejte to tak dlouho, dokud odtékající voda nebude čirá nebo jen lehce zabarvená. Pokud tuhle část procedury zanedbáte, začne se vám na houbičkách tvořit sliz a kefír se stane nepoživatelným, nebo vám po něm bude minimálně špatně.
Potom vezměte vypařenou zavařovací sklenici, houbičky do ní vložte a zalijte mlékem. Na dvě rovné polévkové lžíce houbiček potřebujete asi 300 ml mléka. Mimochodem - na použitém mléku záleží chuť i hustota výsledného kefíru. Nejlepší jsou asi biomléka nebo mléka přímo z farmy. Dobré je i čerstvé plnotučné nebo polotučné mléko. Někteří pěstitelé odrazují od používání krabicových trvanlivých mlék, ale mně osobně se tato rada zdá přehnaná. Získaný kefír je sice trochu více hořký, ale i tak je velmi dobrý.
Nádobu s mlékem a houbičkami překryjeme čistou gázou a necháme stát při pokojové teplotě asi 24 hodin. Poté kefír slijeme, houbičky propláchneme a celou proceduru můžeme zopakovat. Asi po 14 dnech se nám kefírová kultura rozmnoží na dvojnásobek. Můžeme ji rozdělit a druhou polovinu někomu darovat, nebo jen přiléváme více mléka. Houbičky velmi dobře snášejí i pobyt v lednici, ale tady jim výroba kefíru trvá asi týden.
Jak kefír užívat
Některé prameny doporučují pít léčivý kefír po dobu dvaceti dnů jako poslední jídlo před usnutím, potom deset dní vynechat a tak pořád dál. Já osobně piju zkrátka kefír, kdykoli na něj mám chuť. A když ji zrovna nemám, přidám ho do buchty či polévky, nebo si z něj připravím pleťovou masku či uklidňující koupel. Mimochodem hotový kefír vydrží v ledničce dva dny.
Pokud si chcete od užívání kefíru dát pauzu nebo chcete jet třeba na dovolenou, existují dvě možnosti, jak se o houbičkovou kulturu postarat. Buď ji můžete uložit do lednice ve sklenici s čistou vodou a vodu každý den vyměňovat. Tím vlastně houbičky vyhladovíte, takže doba jejich pobytu ve vodě nesmí překročit 14 dní. Mně se jako mnohem praktičtější způsob jeví kefírové houbičky zamrazit. Nijak jim to neublíží a po rozmrazení kefírkují jako obvykle. Jen jim to někdy trvá trošičku déle. Osobně doporučuji jako první výživu po rozmrazení čerstvé mléko, krabicové (pokud se rozhodnete ho používat) nechte až na později.
Notburga
ChytráŽena.cz