Kuřecí maso patří v české kuchyni mezi nejoblíbenější. Drůbeží maso je křehké a lehce stravitelné. Kuřata obsahují málo tuku, mají nižší energetickou hodnotu, maso je vhodné na diety. Jsou zdrojem cenných minerálních látek, železa, fosforu, zinku, sodíku, draslíku a vitamínů skupiny B. Kuřecí maso má všestranné použití. Můžeme ho smažit, péct, dusit, vařit grilovat i udit. Servíruje se teplé i studené. Lze ho připravit na mnoho způsobů, od řízků po dietní saláty.
Dělení kuřecího masa
V obchodech dostaneme kuřecí maso koupit v celku s droby, nebo bez drobů. Kuřata půlená, kuřecí čtvrtky. Dělená na prsa, stehna a díly na polévku, kuřecí droby. Z kuřecích drůbků jsou nejvýživnější játra, která jsou zdrojem vitamínu B.
Kuře v celku
Kuře v celku můžeme péct, grilovat a také udit. Můžeme si ho připravit s různými nádivkami a mletým masem. Kuře se dá naplnit zeleninou, houbami, ovocem. Výborné je plněné sýrem, olomouckými tvarůžky, jablky a kysaným zelím, nebo jednoduše upečené na másle.
Recept pro vás: Grilované kuře na hořčici
Kuřecí prsa
Kuřecí prsa můžeme upravit na mnoho způsobů, smažením, pečením, dušením a grilováním. Klasické kuřecí řízky, plněné řízky, kuřecí řízky plněné slaninou a mandlemi, řízky s medovým kečupem. Kuřecí steaky se sýrovou omáčkou, s broskví a sýrem, s bylinkami, špikovaný kuřecí steak, kuřecí prsa marinovaná na grilu. Závitky s mletým masem a zeleninou, plněné žampióny a sýrem. Chutný je také kuřecí guláš, který můžeme připravit na mnoho způsobů. Můžeme je použít na špízy a kuřecí čínu. Variant je mnoho.
Recept pro vás: Závitky s artyčoky a sušenými rajčaty
Kuřecí čtvrtky a stehna
Můžeme péct, dusit i grilovat. Pečené kuřecí čtvrtky na pivu s tymiánem, pečené čtvrtky s ananasem, pečená kuřecí stehna na bylinkách, stehna pečená na zelí, pečená kuřecí stehna na žampiónech, zelenině, pečená kuřecí stehna s rajčaty, pečená stehna s bílou fazolí, medové kuřecí čtvrtky, kuřecí stehýnka v alobalu, grilovaná kuřecí stehna, kuře na paprice. Kuřecí stripsy s kukuřičnými lupínky.
Díly na polévku a droby
Z dílů na polévku připravíme chutnou polévku. Kuřecí křídla jsou dobrá pečená i grilovaná, naložená v různých marinádách. Kuřecí křídla na medu. Kuřecí křídla v čaji s chilli, připravené na víně s pestem aj. Z kuřecích drůbků uděláme chutný guláš. Kuřecí droby na paprice nebo s houbami. Kuřecí játra narychlo, kuřecí játra s česnekem a zeleninou, pikantní kuřecí játra s cibulí, játra v pyžamu, kuřecí játra na slanině, nebo na cibulce,
Kuřecí maso velmi dobře chutná s ovocem
Například kuřecí na jablkách. Závitky s jablky, jablečné marinády na kuřata. Do závitků můžeme použít také banány, menší kusy, aby se daly pěkně zavinout. Švestky chutnají v kuřecím mase výborně čerstvé i kompotované. Meruňky, broskve, nektarinky, švestky, nejdříve před použitím odpeckujeme. Ananas dodá kuřeti příjemnou chuť a vůni, můžeme ho použít čerstvý i konzervovaný. S ovocem si můžeme kuřecí maso připravit na mnoho způsobů. Kuře na švestkách, kuřecí špíz s ananasem, kuře na švestkové omáčce, závitky ve švestkové omáčce, medové kuře s ananasem, kuře s ananasem v červené omáčce, kuřecí prsíčka zapečená se sýrem a ananasem, kuře na broskvích, kuřecí steak s broskví a sýrem, přírodní řízek s broskví a sýrem, kuřecí salát s broskví, kuře na meruňkách, kuře s meruňkami a mandlovým kuskusem, kuřecí prsa v mandlích a meruňkách. Drůbeží maso se často servíruje s plátky broskví, nektarinkami, ale i jinými druhy ovoce.
Koření a kořenící směsi
Kořenící směsi na drůbež jsou velice praktické, koření je namícháno v nejrůznějších variantách na drůbeží maso. Výborné jsou směsi sedmi bylin, grilovací koření, směs na pečené kuře, kuřecí steak s červeným pepřem, kari koření, orientální koření, koření na čínu, gyros koření, kari koření a řecká směs na nakládání masa.
Ochucovadla
Vegeta je výborná na ochucení kuřecího masa. Můžeme použít vegetu originál, pikant nebo bylinkovou. Jako ochucovadla nám při přípravě kuřecího masa poslouží sójová a worcestrová omáčka. Polévkové koření dochutí výbornou kuřecí polévku i drůbeží maso v různých omáčkách. K masitým pokrmům můžeme použít steakové omáčky, které jsou v různých variantách. Steakové omáčky jsou výtečným doplňkem nejen při grilování kuřecího masa. Jsou k dostání v různých variantách, česnekové, kečupové, švestkové, brusinkové, šípkové, barbecue, se zeleným nebo barevným pepřem, medové, hořčičné, křenové, s pažitkou a krémové. Pokud chcete dodat správný říz pokrmu, můžete použít chilli omáčku klasickou, sladkou chilli nebo extra pálivou. Marinády jsou výborné na nakládané kuřecí maso, které připravujeme na grilu. Marinádu si můžeme udělat doma sami, nebo si koupit hotovou, česnekovou, medovou s kečupem, bylinkovou, pivní aj.
Kuřecí maso se dá připravit na mnoho způsobů
Při přípravě kuřecího masa můžeme využít nejrůznější druhy zeleniny, ať už čerstvé, mražené nebo sterilované. Příjemnou chuť a dozlatova propečenou kůrčičku dodá kuřecímu masu med. Kuřecí maso můžeme připravit na víně nebo pivu. Máslová kuřecí prsíčka na bílém víně, kuřecí maso na smetaně, kuřecí stehna na černém pivě, kuřecí plátky v pivním těstíčku, kuřecí maso s cuketami na pivu, kuřecí stehna marinovaná na pivu. Drůbež můžeme udělat na smetaně, s různým kořením a bylinkami. Při přípravě kuřecího masa můžeme použít různé druhy hořčic a kečupů. Například francouzskou, kremžskou a dijonskou hořčici. Na různé kuřecí delikatesy můžeme použít Coca-Colu, oříšky, lískové, mandle, buráky. Kuře na Coca-Cole, kuře s arašídy, medové kuře s mandlemi, drůbeží salát s lískovými oříšky.
Kuřecí maso má v kuchyni všestranné použití, je dietní, lehce stravitelné a u nás velice oblíbené.
ChytráŽena.cz