Ovoce můžeme uchovat mnoha způsoby. Každý z nás rád preferuje jiný typ zavařeného ovoce. Aby nám ovoce vydrželo co nejdéle, nesmí se nikdy zpracovávat nahnilé plody. Ovoce musí být důkladně umyté, odpeckované a zbavené stopek. Všechny věci, které používáme při zavařování, musí být čisté.
Zmrazujeme ovoce
Zmrazováním si uchovává ovoce nejvíce vitamínů. Z letního ovoce zmrazujeme především jahody, třešně, višně, rybíz, angrešt, maliny, ostružiny a borůvky. Ovoce omyjeme, necháme okapat a na tácku v jedné vrstvě zmrazíme. Potom ho vysypeme do mikrotenového sáčku nebo plastové nádoby a uložíme do mrazničky. Ovoce se tak na sebe nenalepí a můžeme ho odebírat podle potřeby. Doba zmrazení ovoce je 6 měsíců. Ovoce zmrazujeme v dávkách, které potřebujeme na jedno použití. Pokud zmrazujeme peckovité ovoce, jádra odstraníme, protože můžou způsobit nahořklou chuť.Zavařování ovoce
Zavařovat můžeme všechny druhy ovoce. Můžeme si udělat kompot z jednoho druhu ovoce nebo míchaný. Někdy vzniknou kombinací zajímavé produkty. Aby si plody uchovaly co nejvíce vitaminů, je lepší dobu zavařování spíš zkrátit než prodloužit. Nejlepší kompoty jsou připravovány z broskví a meruněk. Oblíbené jsou také kompoty jahodové, višňové, rybízové a borůvkové. Při zavařování musí být ovoce v nálevu zcela ponořeno.Marmeláda, džem a želé
Džemy můžeme připravit z kteréhokoliv letního ovoce, mají hustší konzistenci a obsahují celé kousky ovoce. Oblíbené jsou džemy jahodové, meruňkové i broskvové. Marmelády jsou méně tuhé a ovoce je v nich pouze ve formě pyré. Připravují ze všech druhů letního ovoce. Kromě džemů a marmelád se také připravuje želé ze šťáv čerstvého ovoce. Ovoce na želé musí být úplně zralé, protože obsahuje více pektinu a tím také šťáva více želíruje. Může se připravovat z jednoho nebo více druhů ovoce, stejně jako marmelády a džemy. Pro lepší chuť přidáváme na konec vaření citrónovou šťávu. Ideálním ovocem na výrobu želé je rybíz, angrešt, broskev a meruňky.Ovocné šťávy a sirupy
Sirup můžeme připravit z jahod, třešní, višní, rybízu, malin, ostružin a borůvek, postupně ze všeho, co dozrává. Šťávu můžeme připravit i z míchaného ovoce, dle vaší chuti. Nejoblíbenější jsou šťávy a sirupy z malin a ostružin. Ovocné šťávy a sirupy vydrží po celý rok. Můžeme je ředit vodou jako obyčejnou šťávu. Dají se použít na polevy, na moučníky, zmrzliny, poháry. Aby nám sirup vydržel co nejdéle, skladujeme ho na chladném místě.Ovocné přesnídávky
Přesnídávky můžeme připravit z jednoho druhu ovoce nebo z míchaného. Tyto dobroty pro nejmenší jsou velice oblíbené. Dají se připravit z většiny letního ovoce. Oblíbené jsou přesnídávky jahodové, meruňkové i broskvové. Ovocné přesnídávky vyrábíme jednoduše. Zralé ovoce dobře omyjeme a rozmixujeme s cukrem. Vzniklou kaší naplníme malé sklenice, uzavřeme víčkem a sterilujeme po dobu 20 minut. Přesnídávky skladujeme na chladném místě.Ovoce v alkoholu
Ovoce a plody v alkoholu jsou jednoduchým nápojem pro každou příležitost. Nejčastěji ovoce nakládáme do vodky, rumu a koňaku. Oblíbený nápoj si můžeme připravit doma sami z letního ovoce, které máme právě po ruce. Na ovocné bowle můžeme použít jeden druh ovoce nebo více druhů. Můžeme si připravit jahody v rumu, višně, nebo mix ovoce. Ovocná bowle se výborně hodí na různé oslavy a slavnostní příležitosti. Připravujeme je ve speciální skleněné míse s poklicí. Takto připravené ovoce nejen dobře vypadá, ale také výborně chutná. Ovoce v alkoholu můžeme použít do alkoholických koktejlů, šlehačkových a zmrzlinových pohárů. Také se uplatní v kuchyni při přípravě krémů a moučníků.Ovocné víno
Pro výrobu ovocných vín můžeme použít téměř všechny druhy ovoce. Víno můžeme udělat z drobného ovoce, stejně jako z peckového nebo jádrového. Pro přípravu se výborně hodí sezónní ovoce ze zahrádky.Nikdy nepoužíváme na zpracování vína nezralé nebo nahnilé plody, taková vína se velmi špatně čistí. Peckové ovoce je třeba předem zbavit jader, aby neovlivnilo chuť i aroma budoucího vína. Čím je ovoce jemněji rozmělněno, tím lépe. Nejlepší vína jsou z višní a rybízu.
Ovocné dřeně
Ovocná dřeň je velmi osvěžující v letních dnech. Dřeně můžeme připravit ze všech druhů letního ovoce. Ovoce rozmixujeme, podle chuti přidáme cukr nebo med, směs nalijeme do plastových kelímků a necháme zmrazit. Domácí dřeň si můžete udělat z kteréhokoliv letního ovoce od jahod po borůvky.Sušení ovoce
Sušení ovoce patří k nejstarším metodám uchovávání potravin. Sušit ovoce můžeme na slunci, v troubě nebo v sušárně. Nejvhodnějším druhem letního ovoce na sušení jsou meruňky a broskve. Meruňky i broskve před sušením rozpůlíme a vypeckujeme. Usušené plody si zachovávají velký podíl vitamínů, minerálů a vlákniny. Sušené ovoce je pro vyšší obsah cukru více kalorické než čerstvé plody. Pár kousků sušených meruněk nebo broskví dokáže velice dobře zahnat chuť na sladké.Autorka: Marta
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz