Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tlakový hrnec - jak v něm vařit?

11. 06. 2012 | Škola vaření
Tlakový hrnec, známý také jako Papinův hrnec nebo lidově papiňák, je masivní silnostěnný hrnec, ve kterém je pokrm vařen za vyššího tlaku a vyšší teploty (až 130 °C) než je teplota, které se dosahuje při klasickém vaření. Jídlo je tak uvařeno mnohem rychleji a kratší doba vaření zamezuje ztrátě vitamínů, minerálů a bílkovin. Všechny chutě se v uzavřeném prostoru dokonale spojí a pokrm je chuťově výraznější.

Mezi další výhody vaření v tlakovém hrnci patří menší spotřeba tuku a nízký úbytek vody, protože dochází jen k malému odpařování. Pokrm v nádobě se nepřipaluje, obzvláště u hrnců s masivním dnem. Příprava jídla v tlakovém hrnci bývá doporučována i pro dětskou a vegetariánskou stravu, neboť je považována za zdravější a šetrnější. Při vaření v papiňáku je dobré dodržovat určité zásady, kterými předejdete možným problémům při jeho užívání a navíc objevíte řadu výhod tohoto způsobu vaření.

Tlakový hrnec - jak v něm vařit?Tlakový hrnec - Několik užitečných rad

•    Při plnění tlakového hrnce dbejte na to, abyste hrnec naplnili maximálně do 2/3 jeho objemu. V případě jídel, která během vaření pění nebo bobtnají, např. polévky, luštěniny, rýže apod., plňte hrnec maximálně do 1/2 objemu nádoby, abyste zabránili nežádoucímu zanesení ventilů a překypění. Funkčnost pojistných ventilů prověřte před každým vařením.
•    Při vaření v tlakovém hrnci, nedochází k takovému úbytku tekutin jako při běžném vaření, proto můžete používat u tlakového vaření méně vody.
•    Výraznější chuť a aroma pokrmu získáte, když maso nejprve v tlakovém hrnci na troše oleje nebo na sádle orestujete (třeba na cibulce) a až potom přidáte ostatní suroviny a vaříte.
•    Naplněný a správně uzavřený hrnec postavte na sporák a výkon sporáku nastavte na nejvyšší stupeň. Když po chvilce z tlakového hrnce začne unikat pára, teplotu sporáku snižte tak, aby z ventilu ucházelo jen malé množství páry. Čas vaření v tlakovém hrnci začněte počítat od chvíle, kdy dosáhne plného tlaku (tedy až z ventilu začne unikat pára) a kdy snížíte výkon sporáku.
•    Při prvních pokusech s vařením v tlakovém hrnci se může stát, že se vám pokrm trošku rozvaří, protože správně neodhadnete čas vaření. Pamatujte, že tlakové hrnce s masivním dnem dokáží dlouho udržet teplotu. Je proto výhodné toho využívat a vypnout tlakový hrnec s předstihem. Posledních dvacet minut nechte hrnec jenom stát na sporáku a on vše dovaří i bez přísunu energie.  
•    Tlakový hrnec otvírejte vždy až po té, co z něj vyjde veškerá pára.
•    Dobře o papiňák pečujte a udržujte ho v čistotě. Uchovávejte hrnec otevřený, aby dostatečně větral.

Tlakový hrnec - výhody

Papinův hrnec je opravdu skvělý vynález a není třeba se ho bát. Už dávno neplatí předsudek o tom, že vaření v tlakovém hrnci je nebezpečné. Tlakové hrnce současnosti jsou bezpečné a mnohem jednodušší na používání, proto se jich nemusí obávat ani začátečníci. Úžasně šetří čas a nemalé peníze za spotřebu plynu či elektřiny.

Lze v nich připravovat všechny druhy masa, vývarů, luštěnin a zeleniny a navíc kuchyně zůstává čistá a vzduch se od vaření v tlakovém hrnci tolik neohřívá jako při běžném vaření. A kde se vzal název tlakový hrnec? Jmenuje se po svém vynálezci Denisu Papinovi.

evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
bez něho si neumím vaření představit - máme hned
3 velikosti Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek, užitečné informace. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článekSmajlíkdřív jsem se papiňáku bála a teď si neumím představit vařit bez nějSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezký článekSmajlíkSmajlíkSmajlíkjá mám papiňáků 5ks a využívám je téměř při každém vařeníSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
tlakový hrnec používala již moje maminka a já,pokud nás je víc, v něm vařím často.Dcera má už druhý,první se pokazil(seklo se víko a uzené v něm bylo tak lákavé, že se muselo víko zdemolovat,aby se k masu dostali) a koupila další. Nejdříve byly hrnce z hliníku,dnešní nerezové jsou nezávadné a hlavně se mnohem lépe čistí.Ještě si koupím malý,na přílohy a malá množství.Jen ty cena jsou krapátek jinde
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles