Pochoutka mnoha příchutí
Sójový sýr tofu má svůj původ v Číně a jeho historie sahá až do druhého století před naším letopočtem. Vzhledem k tomu, že je velmi bohatý na bílkoviny, může každému z nás skvěle doplnit pestrou stravu. Vyznačuje se především velkou schopností přejímat chuť ostatních ingrediencí, a proto je velmi vhodný pro úpravy na mnoho způsobů. Lze jej restovat do křupava, kořenit či jakkoli jinak dochucovat dle fantazie každého kuchaře či kuchařky a výborně se hodí jako tip na lehký oběd či večeři.
Strava zdravá i pestrá
Ani milovníci masa nemusí tofu rozhodně zavrhovat. Ti, kteří chtějí žít zdravě a čas od času si zpestřit jídelníček, mohou svůj steak nahradit právě tímto zdravým sójovým sýrem. Nejenže objeví možná nový chuťový zážitek, ale sníží i příjem cholesterolu a naopak příjem zdravých bílkovin či vápníku zůstane nezměněn. Tofu navíc neobsahuje laktózu ani lepek a má v sobě velmi nízký podíl škodlivých nasycených tuků. Najdeme v něm například vitaminy A, B1, B3 a co je též velmi důležité – neobsahuje téměř žádné kalorie.
TOP 5 O TOFU
• Tofu se vyrábí srážením sójového mléka
• Jde o jednu z nejuniverzálnějších čistě bílkovinných potravin
• Je velmi lehce stravitelné
• Je vhodné pro všechny věkové skupiny
• Blahodárně působí proti vysokému tlaku, onemocnění cév, osteoporóze či ekzémům
• Jedna kostka sýru tofu obsahuje zhruba 45 % denní dávky vápníku