Jako v novém těle
Pokud bychom každý den vypili sklenici řepné šťávy, velmi rychle by se to odrazilo na celém našem organismu. Je prokázané, že konzumace červené řepy má blahodárné účinky na pročištění těla, speciálně střev, ze kterých odstraňuje jedovaté látky a pomáhá také v případě zácpy. Řepa má rovněž močopudné účinky, čímž podporuje vylučování vody a nežádoucích kyselin z těla. Čistí krev, posiluje krevní oběh a aktivuje tvorbu červených krvinek. Obsahuje vitamín B, C a A, bílkoviny, vlákninu, antioxidant betanin a spoustu minerálů. Je to zkrátka a jednoduše kořenový zázrak. Z řepy se navíc dá, kromě slupky, upotřebit vše – její mladé listy jsou skvělé například do salátů.Barva – to je lék
Tento temně vínový elixír je dodnes velmi nedoceněný. Nejen, že podporuje spoustu funkcí v těle, ale také výrazně snižuje počet aktivních volných radikálů. Ty pro lidský organismus představují hrozbu, protože jsou spojovány se vznikem lidských nemocí, včetně rakoviny, aterosklerózy, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby a mnohých dalších. Proti volným radikálům v těle bojují antioxidanty a rostlinné pigmenty, které najdeme právě i v řepě a které mají povzbuzující účinek na odolnost celého organismu. Podle vědců tak řepa zcela nesporně potlačuje mnoho chorob. V ní obsažené červené barvivo bakterie nejen usmrcuje, ale uchovává je ve stádiu růstového klidu. Bakterie jsou tak oslabeny a paralyzovány, což je důležité pro náš imunitní systém, který se pak s nimi mnohem lépe vypořádá.Kosmetická vychytávka
Věděli jste, že díky komplexu cenných látek zpomaluje řepa stárnutí organismu? I zde totiž platí, že to, čím se stravujeme, se nám odrazí v pleti. Zdravá strava má velký vliv na pokožku tváře a celého těla. Řepa je v tomto případě ideálním pomocníkem, protože její konzumace zpevňuje kůži, posiluje kosti, dodává lesk pleti i vlasům, minimalizuje lámavost nehtů a co je nejdůležitější – pleť je díky ní vyhlazenější. Zařaďte řepu do vašeho každodenního jídelníčku a přesvědčte se o jejích funkcích. Začněte řepovým smoothie k snídani, k obědu ji přidejte do vašeho oblíbeného salátu a ke svačině si ji můžete dopřát třeba ve formě řepových muffinů. Správná hospodyňka také ví, že řepa barví.Muffiny z červené řepy
Ingredience:• 1 balení strouhané řepy (425 ml)
• 200 g hořké čokolády
• 200 g polohrubé mouky
• 1/2 prášku do pečiva
• 100 g hnědého cukru
• 2 lžíce kakaa
• 3 velká vejce
• 100 g másla
• 80 g slunečnicového oleje
• 100 ml mléka
• Zakysaná smetana k podávání
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a muffinový plech vyložte papírovými košíčky.
2. Smíchejte mouku s práškem do pečiva, cukrem, kakaem a nahrubo nalámanou čokoládou. Směs důkladně promixujte, aby z čokolády zůstaly kousky o velikosti hrášku.
3. Vajíčka, rozpuštěné máslo, olej, mléko pokojové teploty a slitou řepou rozmixujte na řídké pyré.
4. Ochucenou mouku s řepným pyré smíchejte v misce, aby se směs hezky spojila. Rozdělte ji do připravených papírových košíčků a vložte do trouby.
5. Pečte 20 – 25 minut a servírujte vlažné se zakysanou smetanou.
Zdroj, foto: Bonduelle