Tvaroh vlastně systémově řadíme do skupiny kyselých sýrů. Vzniká srážením bílkoviny kaseinu v kravském nebo kozím mléce. Podle způsobu srážení pak vznikne buď tvrdý tvaroh (srážení kyselinou mléčnou) nebo měkký tvaroh s nasládlou chutí ( srážení za pomoci mikroorganismů a enzymů). Proto tvrdý tvaroh připomíná svou chutí běžný tvrdý sýr.
Tvaroh má nezastupitelnou roli v jídelníčcích zdravé výživy a při nejrůznějších dietách. Má vysoký obsah kvalitních lehce stravitelných bílkovin, které dodávají tělu tolik potřebné aminokyseliny a samozřejmě také vápníku, který pomáhá při redukci hmotnosti a je důležitý pro zdraví kostí a zubů.
I když je tvaroh výživný, jeho energetická hodnota je poměrně nízká. Tvarohem lze proto nastavit celou řadu jídel, která pak budou sytější a vy nedostanete tak brzy hlad. Jedna porce tvarohu pro dospělou ženu by měla mít asi 100 gramů, muži si pak mohou dopřát gramů 150.
Naslano i nasladko
Tvrdý tvaroh nastrouhaný na knedlíky nebo nudle patří mezi evergreeny, ale využijete ho i při pečení. Celé balení jednoduše nastrouhejte na jemném struhadle a vmíchejte do perníku nebo podobného koláče. Tvaroh utvoří v těstě mírně spečené hrudky příjemné chuti.
Nastrouhaný tvaroh je možné také smíchat s kapkou mléka a vanilkovým cukrem a podávat jako dezert s čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Můžete ho také jíst jen tak jako odpolední svačinku – posypaný vanilkovým nebo skořicovým cukrem.
Ve studené kuchyni nahradíte kousky sýra v zeleninovém salátu malými kostkami tvrdého tvarohu, které můžete lehce posolit, pokapat olivovým olejem nebo je jednoduše smíchat se zálivkou. Tenké plátky můžete využít i při přípravě chlebíčků nebo jednohubek. Bleskové pohoštění vykouzlíte třeba z rohlíků nakrájených na kolečka s jemnou vrstvou másla nebo margarínu, které ozdobíte kousky tvarohu a dílkem rajčete.
Tvrdý tvaroh můžete také obalit v koření rychle ho z obou stran osmažit na pánvi. Dobře se hodí také nastrouhaný do míchaných vajíček nebo na rozpékané toasty. Neztratí se ani v omeletách nebo hamburgerech.
Až půjdete do obchodu pro tvrdý tvaroh, podívejte se nejdříve do regálu se zlevněným zbožím. Právě tam se totiž často dostane, protože není v kuchyni využíván tolik jako jeho měkčí bratříček. Často tak získáte chutnou a výživnou potravinu za poměrné nízký peníz a to se při dnešních cenách jídla určitě vyplatí.
Notburga
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz