Ovocné knedlíky
Sladké knedlíky s ovocem na nejrůznější způsoby znají téměř všichni, ale jen málokdo ví, že první zmínka o nich, přesněji však o těch švestkových, se objevila už v kuchařce ze 17. století. Z počátku se dělaly smažené, poté z páleného, třeného, krupicového, bramborového či kynutého těsta. V Čechách bylo zvykem knedlíky posypat tvarohem, na Moravě zase mákem a na Letovicku je polévali smetanou. Švestkové knedlíky si zamiloval nejen prezident Tomáš Garrigue Masaryk, ale i básník Jan Neruda, který ve svém fejetonu z roku 1888 píše: „Švestkový knedlík miluju. Je to můj jídelní ideál.“ Tento vynikající český pokrm si oblíbil i francouzský gurmán Edouard de Pomaine, který zařadil speciálně švestkové knedlíky mezi deset nejlepších jídel světa.Škubánky
Tradiční české jídlo z brambor – škubánky - zná téměř každý. Jejich příprava je jednoduchá a mohou se podávat na více způsobů tak, aby si na nich každý pochutnal. První recept na škubánky se objevil v nejstarší české kuchařce Kniha kuchařská, vytištěné v Praze u Kateřiny Koniášové v roce 1712. Poté se recept objevil i v knihách Magdalény Dobromily Rettigové, která sbírala recepty a publikovala je v letech 1785 až 1845. Dnes recept na škubánky najdete v každé klasické kuchařce. Aby se škubánky povedly na výbornou, měly by se pro jejich přípravu zvolit brambory s menším obsahem škrobu, které se nesmí převařit.Kynuté buchty
Kynuté buchty od babičky snad milovalo každé vnouče. Nádherná vůně a těsto rozplývající se na jazyku vydobylo kynutým buchtám místo mezi nejoblíbenějšími tradičními jídly. První zmínky o kynutých buchtách se datují do doby, kdy lidé přišli na to, že když těsto ponechají působení kvasinek, zvětší placky svůj objem a získají novou strukturu a vůni. A právě proto se už v 17. století pekly zadělané a nakynuté slané buchty, které se tehdy polévaly jen máslem. Dříve se těsto připravovalo jen z mouky, kvasnic, vajec a soli. Náplně do sladkých buchet se začaly dávat až později.Zdroj: TV Paprika