Letní úroda je už dávno zavařená ve sklenicích a podzimní sychravé dny na sebe nenechaly dlouho čekat. Období sezónních plodin však zdaleka nekončí, na začátku října totiž vrcholí sklizeň oblíbených brambor. Ty tvoří základ našeho jídelníčku, jsou neuvěřitelně univerzální a skrývají více, než je o nich všeobecně známo.
Každý Čech zkonzumuje asi 65 kilogramů brambor ročně. Zejména v poslední době, kdy se ceny šplhají nekonečnou rychlostí vzhůru, je o to důležitější nakoupené brambory perfektně uskladnit tak, aby vydržely opravdu dlouho a v dobré kondici. Jak na to se dozvíte v našem článku.
Hlízy, obvykle lehce špinavé od hlíny, červené nebo žluté, různé varné typy – to jsou brambory, které v prvotřídní kvalitě seženete u českých zemědělců. A právě v době studených dnů byste si je měli dopřát v hojné míře, protože mají velmi pozitivní vliv na organismus a obsahují řadu vitamínů. Zelenina z čeledi lilkovitých je výjimečná zejména pro vysoký obsah vitamínu C.
Už z jedné běžně velké přílohy brambor získá naše tělo významnou část denní potřeby tohoto vitamínu. Dále má významný podíl kvalitní bílkoviny a vitamínů B1, B2, B3, B6, K, kyseliny listové a důležitých minerálních látek jako je draslík, mangan, fosfor, hořčík, železo, zinek nebo selen. Navíc patří mezi nejbohatší zdroj antioxidantů v rámci běžně dostupných potravin.
Věděli jste, že…
Vsaďte na 4 jednoduché zásady a vyberte si správné brambory, které vám vydrží!
Myté brambory neskladujte
Už samotný výběr brambor se může jevit jako jednoduchá věc. Chcete-li ale nakoupit větší množství, vyhněte se baleným, krásně čistým a umytým bramborám, protože ty jsou určeny pro přímou spotřebu, nebo jen velmi krátkodobé skladování.
Nenechte plody cestovat přes půlku světa
Dejte na své smysly
Zkuste brambory příliš neposuzovat podle ceny, ale podle vnější kvality i zjištěných informací z obalu. Hlízy by neměly být zelené, měkké, nahnilé nebo mechanicky poškozené. Brambory si opravdu musíte pohledem i pohmatem zkontrolovat. Skutečnou kvalitu brambor poznáte podle vzhledu, důležité ale také je vybrat správnou odrůdu, ale především dobrého pěstitele a tu nejkratší cestu k němu. O výsledné chuti rozhoduje nejvíc to, jak se pěstitel o brambory po celý rok staral a co všechno musely přečkat, než se dostaly k vám na talíř. To platí dvojnásob, pokud kupujete brambory na uskladnění.
Vybírejte podle odrůdy, varného typu a vyhněte se akcím
Varné typy brambor:
Varný typ A, AB (BA)
Odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, velmi slabě moučnatou, lojovitou. Vhodné pro přípravu salátů a jako příloha.
Varný typ B, BC
Patří sem odrůdy se středně pevnou a kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté. Vhodné jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší.
Varný typ C (CB)
Odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou. Vhodné pro přípravu bramboráků, placek, na kaše, knedlíky i do těsta.
Důkladná péče před uskladněním je základ úspěchu
Ideální podmínky pro uskladnění aneb Co rozhodně nepodcenit
Teprve po 2 až 3 týdnech uložte brambory k dlouhodobému skladování. Měly by být suché, nepoškozené, důkladně přebrané a umístěné v čistém sklepě, aby byly chráněné před slunečním světlem. To totiž způsobuje zelenání a tvorbu toxických glykoalkaloidů, které jsou koncentrovány těsně pod slupkou hlíz, v oblasti oček a v klíčcích.
Brambory uchovávejte nejlépe v nižších a vydesinfikovaných přepravkách, doporučená maximální výška vrstvy pro dlouhodobé skladování je 1 metr. Teplota v místnosti by neměla přesáhnout 4 °C, při nižší teplotě brambory sládnou a při vyšší zase klíčí a měknou. Důležitá je pak také vlhkost prostoru, která by měla být mezi 93 a 98 %. Nižší vlhkost může zvyšovat ztrátu vody v hlízách, čímž dochází k poklesu mnoha cenných látek.
Nepodaří-li se zajistit ideální skladovací podmínky, nezoufejte. Uskladněte brambory alespoň na takové místo, kde bude chladno, ale nebude mrznout, a kam se zároveň nedostanou sluneční paprsky. Brambory však zkonzumujte co nejrychleji.
Zdroj, foto: Agrární komora ČR