Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Uchovejte si chytře sezónní plodiny aneb Jak na správné skladování brambor

26. 10. 2022 | Škola vaření
Letní úroda je už dávno zavařená ve sklenicích a podzimní sychravé dny na sebe nenechaly dlouho čekat. Období sezónních plodin však zdaleka nekončí, na začátku října totiž vrcholí sklizeň oblíbených brambor. Ty tvoří základ našeho jídelníčku, jsou neuvěřitelně univerzální a skrývají více, než je o nich všeobecně známo.

Každý Čech zkonzumuje asi 65 kilogramů brambor ročně. Zejména v poslední době, kdy se ceny šplhají nekonečnou rychlostí vzhůru, je o to důležitější nakoupené brambory perfektně uskladnit tak, aby vydržely opravdu dlouho a v dobré kondici. Jak na to se dozvíte v našem článku.

Hlízy, obvykle lehce špinavé od hlíny, červené nebo žluté, různé varné typy – to jsou brambory, které v prvotřídní kvalitě seženete u českých zemědělců. A právě v době studených dnů byste si je měli dopřát v hojné míře, protože mají velmi pozitivní vliv na organismus a obsahují řadu vitamínů. Zelenina z čeledi lilkovitých je výjimečná zejména pro vysoký obsah vitamínu C.

Už z jedné běžně velké přílohy brambor získá naše tělo významnou část denní potřeby tohoto vitamínu. Dále má významný podíl kvalitní bílkoviny a vitamínů B1, B2, B3, B6, K, kyseliny listové a důležitých minerálních látek jako je draslík, mangan, fosfor, hořčík, železo, zinek nebo selen. Navíc patří mezi nejbohatší zdroj antioxidantů v rámci běžně dostupných potravin.


Věděli jste, že…


brambory obsahují dvakrát více vlákniny než rýže nebo těstoviny, ale jen polovinu energie? Navíc neobsahují tuk ani lepek. Proto jsou přirozenou součástí bezlepkové diety, ale jsou i skvělou potravinou při dietách redukčních.


Vsaďte na 4 jednoduché zásady a vyberte si správné brambory, které vám vydrží!



Myté brambory neskladujte


Už samotný výběr brambor se může jevit jako jednoduchá věc. Chcete-li ale nakoupit větší množství, vyhněte se baleným, krásně čistým a umytým bramborám, protože ty jsou určeny pro přímou spotřebu, nebo jen velmi krátkodobé skladování.

Nenechte plody cestovat přes půlku světa


Chcete-li si dopřát opravdu kvalitní kousky, zaměřte se na značení, které vám prozradí zemi původu zboží. Zkuste dát pro tentokrát přednost české produkci, která zajistí stejnou nebo dokonce lepší kvalitu než dovoz. U brambor tak budete mít jistotu, že necestovaly dlouhé kilometry, jejich dojezdová vzdálenost je krátká a uhlíková stopa malá. Kromě toho podpoříte malého zemědělce, a tím i regionální ekonomiku.
varný typ A

Dejte na své smysly


Zkuste brambory příliš neposuzovat podle ceny, ale podle vnější kvality i zjištěných informací z obalu. Hlízy by neměly být zelené, měkké, nahnilé nebo mechanicky poškozené. Brambory si opravdu musíte pohledem i pohmatem zkontrolovat. Skutečnou kvalitu brambor poznáte podle vzhledu, důležité ale také je vybrat správnou odrůdu, ale především dobrého pěstitele a tu nejkratší cestu k němu. O výsledné chuti rozhoduje nejvíc to, jak se pěstitel o brambory po celý rok staral a co všechno musely přečkat, než se dostaly k vám na talíř. To platí dvojnásob, pokud kupujete brambory na uskladnění.

Vybírejte podle odrůdy, varného typu a vyhněte se akcím


Odrůd brambor je skutečně velké množství. Vsaďte proto na ozkoušenou odrůdu a volte tu, která vám v minulosti chutnala. Pokud název neznáte, pak nakupujte brambory podle uvedeného varného typu. Vyvarujte se nákupu brambor v akci. O takových bramborách totiž víte jen to, že jsou levné.


Varné typy brambor:


Varný typ A, AB (BA)

Odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, velmi slabě moučnatou, lojovitou. Vhodné pro přípravu salátů a jako příloha.

Varný typ B, BCvarný typ C

Patří sem odrůdy se středně pevnou a kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté. Vhodné jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší.

Varný typ C (CB)

Odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou. Vhodné pro přípravu bramboráků, placek, na kaše, knedlíky i do těsta.


Důkladná péče před uskladněním je základ úspěchu


Bramborám je třeba věnovat nutnou dávku péče. Ať už jste si je vypěstovali sami na zahrádce, nakoupili od lokálního farmáře nebo dokonce obětovali svá záda na samosběru, práce tím rozhodně nekončí. Investované peníze do metráků brambor je potřeba „pojistit“ tak, aby nepřišly vniveč spolu s úrodou. Brambory proto nikdy nesklízejte z mokré, promáčené a ani z příliš prohřáté půdy. Protřiďte je tak, aby mezi krásnými kousky nezůstaly ty nahnilé, poškozené nebo ty se zelenými hlízami. Pokud jsou přeci jen trochu vlhké, nechte je oschnout – tzv. vydýchat a zchladit v tmavé a suché místnosti v nízké vrstvě na podlaze nebo v přepravkách při teplotách mezi 15 až 18°C.

Ideální podmínky pro uskladnění aneb Co rozhodně nepodcenit


skladování bramborTeprve po 2 až 3 týdnech uložte brambory k dlouhodobému skladování. Měly by být suché, nepoškozené, důkladně přebrané a umístěné v čistém sklepě, aby byly chráněné před slunečním světlem. To totiž způsobuje zelenání a tvorbu toxických glykoalkaloidů, které jsou koncentrovány těsně pod slupkou hlíz, v oblasti oček a v klíčcích.

Brambory uchovávejte nejlépe v nižších a vydesinfikovaných přepravkách, doporučená maximální výška vrstvy pro dlouhodobé skladování je 1 metr. Teplota v místnosti by neměla přesáhnout 4 °C, při nižší teplotě brambory sládnou a při vyšší zase klíčí a měknou. Důležitá je pak také vlhkost prostoru, která by měla být mezi 93 a 98 %. Nižší vlhkost může zvyšovat ztrátu vody v hlízách, čímž dochází k poklesu mnoha cenných látek.

Nepodaří-li se zajistit ideální skladovací podmínky, nezoufejte. Uskladněte brambory alespoň na takové místo, kde bude chladno, ale nebude mrznout, a kam se zároveň nedostanou sluneční paprsky. Brambory však zkonzumujte co nejrychleji.

Zdroj, foto: Agrární komora ČR
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle