Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Umíte vyrobit domácí croissant s netradiční náplní?

19. 12. 2015 | Škola vaření
Croissant je máslové nadýchané pečivo vyráběné se z kynutého vrstveného těsta. Pláty kynutého těsta se při přípravě croissantů prokládají vrstvami změklého másla, společně se pak vyvalují. Předchůdcem dnešního croissantu je rakouský sladký rohlík vzhledově připomínající loupák, který se zde vyráběl už ve 13. století.

Croissant svůj název získal podle svého charakteristického tvaru (croissant = francouzsky půlměsíc). Těsto na croissanty lze použít i k výrobě sladkých taštiček plněných nugátem, marcipánem nebo čokoládou, těsto může být před pečením ochuceno rozinkami nebo kousky sušených jablek či jiného ovoce. Nejen v Německu, ale i u nás, jsou oblíbené croissanty plněné nutellou.


Domácí Croissants - jak na přípravu těsta


Máslová část
250 g másla

Kynuté těsto
500 g hladká mouka
50 g cukr krupice
špetka soli
20 g droždí
5 žloutků
250 g mléka

domácí croissant výrobaPostup  přípravy těsta na croissants:

Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto. Dáme na 30 minut do lednice. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího než je máslová kostka. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem.

Vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny.
Necháme 20 minut v lednici odpočinout.

Znovu vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny.
Necháme 20 minut v lednici odpočinout.
Opět vyválíme a nyní složíme na čtvrtiny.

Poté necháme přes noc v lednici nakynout.

Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl cca 15 – 20 cm široký. Krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem  a upečeme v troubě při 180°C cca 10 – 12 minut.


Sladké náplně


Griliášovo-čokoládová
100 g lučina
50 g griliáše (karamelizované oříšky – nahrubo namleté)
2 lžíce kandovaného pomeranče
100 g čokolády (60%)domácí croissant

Višňová
200 g višní (mražených)
2 lžičky škrobu
1 lžička perníkového koření
100 g tuhého tvarohu
Cukr a rum dle chuti

Postup:
Mražené višně smícháme se škrobem a v rendlíku pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a tekutina se zahustí. Necháme vychladit. Přimícháme tvaroh, koření a dochutíme cukrem a rumem.

Slané náplně

1. Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela - na vyválené těsto položíme plátek mortadely a kousek gorgonzoly a zamotáme.
2. Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy - na vyválené těsto položíme plátek ementálu, kousek hrušky, ořechy a zamotáme.

Pravá Peruánská (aztécká) vánoční horká čokoláda
150 ml mléka
80 ml sladké smetany 30%
20 g hořké kvalitní čokolády (min. obsah kakaa 70%)
2 hřebíčky
2 tobolky kardamomu
půl hvězdičky badyánu
cukr dle chuti

Mléko se smetanou a s kořením vložíme do rendlíku, uvedeme k varu a pozvolna vaříme cca 5 minut. Poté stáhneme z plamene, odstraníme koření, nasypeme nalámanou hořkou čokoládu a za občasného míchání ji necháme rozpustit. Už nevaříme, čokoláda by se mohla spálit a „zhrudkovatět“. Před podáváním ochutíme cukrem a nápoj vyšleháme ponorným mixérem.

Zdroj, foto: Bílé Plus

Další fotografie ke článku Umíte vyrobit domácí croissant s netradiční náplní?:

Umíte vyrobit domácí croissant s netradiční náplní?
Umíte vyrobit domácí croissant s netradiční náplní?
Umíte vyrobit domácí croissant s netradiční náplní?
Umíte vyrobit domácí croissant s netradiční náplní?
Umíte vyrobit domácí croissant s netradiční náplní?
Umíte vyrobit domácí croissant s netradiční náplní?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taky musím vyzkoušet SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
musím je vyzkoušet, vypadají úžasně a je to moje nejmilejší sladké pečivo Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles