Croissant svůj název získal podle svého charakteristického tvaru (croissant = francouzsky půlměsíc). Těsto na croissanty lze použít i k výrobě sladkých taštiček plněných nugátem, marcipánem nebo čokoládou, těsto může být před pečením ochuceno rozinkami nebo kousky sušených jablek či jiného ovoce. Nejen v Německu, ale i u nás, jsou oblíbené croissanty plněné nutellou.
Domácí Croissants - jak na přípravu těsta
Máslová část
250 g másla
Kynuté těsto
500 g hladká mouka
50 g cukr krupice
špetka soli
20 g droždí
5 žloutků
250 g mléka
Postup přípravy těsta na croissants:
Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto. Dáme na 30 minut do lednice. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího než je máslová kostka. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem.
Vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny.
Necháme 20 minut v lednici odpočinout.
Znovu vyválíme do plátu 30 – 40 cm a složíme na třetiny.
Necháme 20 minut v lednici odpočinout.
Opět vyválíme a nyní složíme na čtvrtiny.
Poté necháme přes noc v lednici nakynout.
Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl cca 15 – 20 cm široký. Krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem a upečeme v troubě při 180°C cca 10 – 12 minut.
Sladké náplně
Griliášovo-čokoládová
100 g lučina
50 g griliáše (karamelizované oříšky – nahrubo namleté)
2 lžíce kandovaného pomeranče
100 g čokolády (60%)
Višňová
200 g višní (mražených)
2 lžičky škrobu
1 lžička perníkového koření
100 g tuhého tvarohu
Cukr a rum dle chuti
Postup:
Mražené višně smícháme se škrobem a v rendlíku pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a tekutina se zahustí. Necháme vychladit. Přimícháme tvaroh, koření a dochutíme cukrem a rumem.
Slané náplně
1. Gorgonzola (nebo niva) se salámem Mortadela - na vyválené těsto položíme plátek mortadely a kousek gorgonzoly a zamotáme.2. Plátky pravého ementálu, hruškový kompot, vlašské ořechy - na vyválené těsto položíme plátek ementálu, kousek hrušky, ořechy a zamotáme.
Pravá Peruánská (aztécká) vánoční horká čokoláda
150 ml mléka
80 ml sladké smetany 30%
20 g hořké kvalitní čokolády (min. obsah kakaa 70%)
2 hřebíčky
2 tobolky kardamomu
půl hvězdičky badyánu
cukr dle chuti
Mléko se smetanou a s kořením vložíme do rendlíku, uvedeme k varu a pozvolna vaříme cca 5 minut. Poté stáhneme z plamene, odstraníme koření, nasypeme nalámanou hořkou čokoládu a za občasného míchání ji necháme rozpustit. Už nevaříme, čokoláda by se mohla spálit a „zhrudkovatět“. Před podáváním ochutíme cukrem a nápoj vyšleháme ponorným mixérem.
Zdroj, foto: Bílé Plus