Poradíme vám, jak na to!
Maso – základ každého grilování
Žádné grilování se neobejde bez pořádného kusu masa. Při jeho výběru však buďte obezřetní. Syrové maso byste měli vybírat výhradně čerstvé a mělo by mít, podle druhu, růžovou až sytě červenou barvu. Zajímejte se také o to, zda je maso správně skladováno a umístěno v chladícím pultu. Pokud vypadá unaveně nebo Vám z jakéhokoliv důvodu nepřipadá čerstvé, rozhodně jej nekupujte.Pokud chcete mít opravdu jistotu, kdy bylo maso baleno, zda se nejedná pouze o masný polotovar, ale o opravdový kus masa s vysokým podílem bílkovin, vsaďte na maso balené ve vaničce. Na etiketě najdete všechny důležité informace: výrobce, datum spotřeby, hmotnost i složení obsahu vaničky.
Tip: Nebojte se popustit uzdu své fantazii a dejte na gril ryby. Jejich příprava je velmi snadná – stačí přidat čerstvé bylinky, trochu olivového oleje a zabalit je do alobalu.
Česká tradice - špekáček
U žádného českého táboráku, ba ani na grilu, nesmí nikdy chybět tradiční účastník těchto akcí – špekáček. Stačí ho napíchnout na klacík a pomalu opékat. Za chvíli se rozvine lahodná vůně, při které se musí všem sbíhat sliny. Většina z nás si spojí špekáčky s dětstvím, tak proč si občas nezavzpomínat! I zde však dejte pozor, jaké v obchodě do košíku dáváte. Nabídka jednotlivých výrobců se totiž podstatně liší, a to hlavně procentuálním podílem masa, které špekáčky obsahují. Při výběru nikdy nezapomínejte číst etiketu, ze které se dozvíte všechny důležité údaje.Na trhu jsou k dostání špekáčky s 80% podílem masa, na kterých si opravdu pochutnáte a bez obav je můžete využít i pro studenou kuchyni. Narazíte však i na kousky, které nemají ani 50 % masa.
Pro dietáře
Každá správná hostina by měla být nejen chutná, ale pokud možno také zdravá. Nezapomeňte proto do menu zařadit čerstvý zeleninový salát či grilovanou zeleninu, která hraje všemi barvami a je plná vitamínů. Zeleninu nevybírejte pouze podle ceny, ale hlavně podle vzhledu a vůně. V poslední době získala na oblibě BIO zelenina, při jejímž pěstování musí být dodrženy přísné postupy šetrné k přírodě. Ekologičtí farmáři totiž nepoužívají chemické postřiky ani průmyslová hnojiva. Každý kus zeleniny je pěstován přesně tak, jak to dělávali naši prarodiče. Zelenina si zachovává svou barvu, typickou vůni a neodolatelnou přírodní chuť.Zdroj, foto: LIDL