Slyšíme to neustále ze všech stran. Ovoce a zelenina 5x denně prospěje našemu zdraví. Vzít si ke svačině jablko nebo pomeranč nebývá problém, zato se zeleninou bývá leckdy potíž. Nejlepší je dát si ji ve formě zeleninového salátu nebo jako chutnou přílohu k hlavnímu jídlu. Například ve formě nishime.
Výraz nishime pochází z Japonska pověstného zdravou a chutnou kuchyní založenou na konzumaci mořských plodů a velké spousty zeleniny. Nishime je vlastně jakýkoli druh nebo více druhů zeleniny uvařené v malém množství vody nebo ve vlastní šťávě. Takto uvařená zelenina neztratí svoji chuť ani barvu a zachová si i většinu vitamínů. Dá se použít jako výborná a zdravá příloha k jakémukoli jídlu, nebo ji můžete jíst jen s pečivem jakou lehkou večeři.
Připravit nishime není složité. Vaření lze zjednodušit do 4 jednoduchých kroků.
1) Potřebujeme hrnec se silným dnem s dobře doléhající poklicí. Na dno hrnce nalijeme asi 2 cm vlažné vody.
2) Zeleninu nakrájíme na velké kusy. Použijeme např. cibuli, kořenovou petržel a mrkev. Cibuli nakrájíme na měsíčky a mrkev a petržel na širší kolečka. Jako první vložíme do hrnce cibuli, potom petržel a nahoru navrstvíme mrkev. Jemně osolíme a přikryjeme poklicí.
3) Zeleninu přivedeme na silném ohni k varu. Počkáme, až se v hrnci vytvoří dostatek páry, zmírníme oheň a dusíme 15-30 minut. Doba dušení záleží na druhu použité zeleniny a velikosti nakrájených kousků. Během dušení proto ochutnáváme, jestli už není zelenina měkká, ale ne příliš často, aby nám z hrnce neutekla všechna pára.
4) Když je zelenina měkká, přidáme pár kapek sojové omáčky a zeleninu opatrně promícháme. Necháme podusit ještě 2 minuty, aby se chuť a vůně sojové omáčky a smísila s jemně nasládlou chutí zeleniny.
Výsledkem je lahodná měkká zelenina s přírodní lehce
sladkou chutí plovoucí v malém množství své vlastní šťávy. I zarputilejší
odmítači zeleniny budou touto novou přílohou nadšeni. A nemusíte zůstat jen u
kombinace cibule, petržel, mrkev. Do nishime se dobře hodí zelí, cuketa, lilek,
pórek, rajčata, malý kousek celeru, ale i dýně
Při vaření nishime je nejdůležitější vyvážený poměr přidané vody a vytvořené vodní páry. Při nedostatku vody se zelenina připaluje a je důležité ji včas trochu podlít. Přebytek vody zase změní nishime v zeleninovou polévku. V tomto případě přidáme ještě trochu vody a kousek zeleninového bujónu. Servírujeme protentokrát jako polévku a o pravé nishime se pokusíme příště.
Notburga
ChytráŽena.cz