Obsahuje více antioxidantů než červené víno a umí vyvolat stejné pocity štěstí, jako prožívají zamilovaní. Má protistresové účinky, pomáhá proti kašli a bolestem hlavy, dokonce prý posiluje cévní stěny.
Až si vy sami budete chtít na čokoládě pochutnat, vyberte si takovou, která má zhruba 70 % kakaové hmoty (zapátrejte mezi informacemi na obalu) a neobsahuje žádné přidané rostlinné tuky (viz tamtéž).
Taková čokoláda vám dá možnost ji poznat blíž. Když budete chtít, můžete v ní najít tóny hořké, sladké i kyselé. Co plantáž a rok sklizně, to jiná kombinace. Nepříjemně hořkými, příliš kyselými, přeslazenými a uměle dotučněnými vzorky se už nenechte nikdy nachytat. O tom svět čokolády opravdu není. Když se pak v ochutnávání různých vzorků stanete mistři a strhnete s sebou celé své okolí, uvařte si malý šálek opravdové horké čokolády, tmavé a husté jak bezměsíčná noc a hebké jako samet.
Následující recept jsem získala od pana Hlavy, který provozuje svoji čokoládovnu v Jihlavě. Až si tuhle horkou čokoládu uvaříte, zjistíte, že čokoláda má ještě další dimenze, které přivozují závrať a zjednodušují pohled na všechny problémy světa.
Recept z Vánoční kuchařky pro dceru: Vánoční horká čokoláda
Zdroj: Vánoční kuchařka pro dceru