Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vaření v páře

27. 10. 2011 | Škola vaření
Vaření v páře pochází z Číny, kde je známé už tisíce let, a mnohými vědci začíná být právem považováno za trend budoucnosti. Je to jeden z vůbec nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů, protože horká pára na rozdíl od ponoření ve vodě nebo smažení respektuje přirozenou strukturu potraviny. Výhodou také je, že pokrmy neztrácejí důležité živiny a vitamíny a tím dodávají tělu plnohodnotné potraviny prospívající zdraví. Jde o jemné neagresivní vaření, které zachovává až o 50 % více vitaminů a minerálních látek, než při běžné úpravě potravin.

Zelenina, maso, ryby, brambory a další potraviny neleží ve vodě, a proto v ní neztrácejí své důležité živiny, a tím i šťáva zůstává uvnitř potraviny. Také barva a tvar zůstávají zachovány a hlavně podporují přirozenou chuť, proto není potřeba přidávat do jídel vařených v páře mnoho koření nebo soli. Většinou se nedává ani žádný tuk, a proto je parní hrnec jednou z nejlepších pomůcek nejen pro zdravé hubnutí, ale také pro jiné typy zdravotních diet.

Dokonce k vaření v páře nemusí být potřeba žádný speciální hrnec, takže když ho doma nemáte, stačí ten běžný s pařákem na knedlíky. Do něho nalejete přiměřeně vody, vložíte pařák a na něj maso či jiné potraviny. Samozřejmě je lepší, když si zakoupíte přímo ten speciální na vaření v páře, ale jako rychlá alternativa poslouží i klasický s pařákem. I ten totiž umožní zachování většiny hodnotných vitamínů a minerálů, vaření dietních jídel bez tuku a soli a potraviny si zachovají svoji přirozenou chuť. Ovšem ale už musíte hlídat, aby nevyvřela voda, což u speciálního nemusíte.

Pokud si ale zakoupíte přímo hrnec na vaření v páře, potraviny nebudou rozmočené a navíc se takový hrnec snadno myje. Také v něm můžete uvařit kompletní jídlo bez dozoru a bez rizika převaření, a tím  můžete svůj čas věnovat čemukoliv jinému. Většina takových hrnců má tři nádoby, kde lze vařit najednou více druhů potravin. Další velkou výhodou je, že je velmi malá spotřeba vody a také elektřiny, protože ve spodní části hrnce je nádoba na vodu s topným tělesem, která funguje jako vyvíječ páry. Hned nad tím je sběrná miska na šťávu, která se uvolňuje během vaření a na ni se staví napařovací nádoby.

Pokud budete skládat potraviny do těchto nádob, ponechávejte dostatečné místo pro cirkulaci páry. Při vaření v parním hrnci používejte přibližně stejně velké kusy potravin, abyste si zajistili stejnoměrné provaření. V nádobě se nejčastěji připravují pokrmy z kuřecího masa nebo ryb, ale také různé druhy zeleniny a brambory. Do dolní nádoby vkládejte ty větší kusy potravin, například maso a do horní nádoby ty menší, třeba zeleninu a brambory. Během vaření se nedoporučuje otevírat často pokličku, protože dochází k úniku páry, a tím se prodlužuje doba vaření. Také je dobré třeba maso předem několik hodin marinovat, aby bylo vláčné. Ale třeba mraženou zeleninu můžete vařit bez předchozího rozmrazení. Jedinou nevýhodou vaření v páře je, že na mase nebudete mít tu křupavou kůrčičku, jedině před dovařením dát na 10 minutek do klasické trouby nebo na gril k dopečení.

Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nevýhodou jsou vařené brambory,musí se solit až na talíři,ale jinak bezva,oběd je z toho skvělý,my máme nejraději zeleninovou polévku.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Na dietu je to dobrý Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
prní hrnec mám a vařím v něm i maso, samozřejmě chuť klasicky vařeného masa může někomu chybět, ale je to o zvyku. Ale ta chuť zeleniny vařené v páře je skvělá,doporučuji zkusit, ze začátku opravdu stačí jen ten pařáček na knedlíky.
Obrázek uživatelky
profil
v parním hrnci bych vařila asi jen knedlíky,rýži a možná občas brambory.A taky na zeleninu by byl dobrý,ale maso si z něj nedovedu představit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles