Pomazánkové variace
Vezmeme kvalitní chléb nebo celozrnné pečivo, které doplníme pomazánkou. Jejím
základem je tvaroh a kousek másla nebo bílého jogurtu (pro dobrou
roztíratelnost). Vzniklou směs osolíme a podle chuti přidáme libovolnou chuť.
Nabídka na příchutě pomazánek je široká a mnohdy si můžeme pomoct
z vlastních zdrojů. Přísadami,
které směs učiní jedinečnou, mohou být zelené bylinky, (pažitkou…), křen,
paprika, ořechy s medem, nadrobno nasekaná šunka, strouhaná mrkev, slazené
ovoce (strouhané jablko,hrušky), strouhaný tvrdý sýr apod.
Klasická Budapešť
Vedle výše zmíněných můžeme zvolit také jednu z dlouhodobě
nejoblíbenějších pomazánek českých dětí. Tvaroh naředíme jogurtem, přidáme
drobně nasekanou cibuli a mletou sladkou papriku s kousky posekané zeleninové
papriky. Opět podáváme s kvalitním pečivem.
Falešný humr
Pokud má naše dítě v lásce ryby, v realitě všudypřítomných žvýkaček
se nemusíme bát použít tuto variantu také pro školní svačinu. Využít můžeme
navíc zdravou večeři z předchozího večera. Zbytek pečeného rybího filé vmícháme
do nastrouhaného celeru a mrkve, přidáme strouhaná jablka, osolíme a dochutíme
citronovou šťávou či špetkou jogurtu.
Sendviče se šunkou a rukolou
Pokud vaše dítko holduje masu, není důvod mu jej odmítat. Vezmeme tmavý chléb,
pro větší atraktivitu a skladnost jej můžeme seříznout do čtvercového tvaru.
Čerstvý sýr smícháme s pažitkou a ochutíme solí. Na tenké plátky nakrájíme či
nastrouháme mrkev a připravíme šunku a lístky rukoly. Tradičním způsobem
následně připravíme sendviče.
Knäckebrot s ovocem
Pokud nemáme příliš času a chceme dopřát dětem něco nevšedního, nabízí se
následující varianta. Oloupeme měkčí hrušku a nakrájíme ji na plátky. Stejně
tak postupujeme u švestky, případně půlíme kuličky vinné révy. Následně
naskládáme na knäckebrot, posypeme čokoládovým zdobením a sendvič přikryjeme
druhým plátkem knäckebrotu.
Sendviče s tuňákem a okurkou
Další varianta pro rodiče, které nemají příliš času a jejíž děti milují ryby.
Vezmeme plechovku tuňáka ve vlastní šťávě, necháme rybu okapat. Mezitím plátky
chleba namažeme máslem nebo margarínem, poklademe omytou nakrájenou okurkou,
zakryjeme vrstvou tuňáka a přidáme rozmáčknutá cherry rajčátka. Opatrně
přiložíme na obloženou stranu druhý plátek toastového chleba a překrojíme
sendvič ostrým nožem na dva trojúhelníky.
Falešné hranolky
Zatímco školní svačiny obecně moc „cool“ nebývají, jistá jídla se těší přízni
děti bez rozdílu věku. Proč toho nevyužít? Dítěti tak dáme do školy pečené
preclíky a tyčinky tvrdého nízkotučného sýra – sýrové hranolky připomínají ty
bramborové a hned lépe chutnají.
Zeleninová palačinka
Podle chutě dětí připravíme zeleninový salát z oblíbené zeleniny s
jogurtem (rajčata, paprika, okurka apod.) Touto směsí naplníme pita chléb,
který navíc můžeme zarolovat do podoby oblíbené palačinky.
Rýžová kaše s rozinkami
Časově náročnější svačina umožní dětem poskytnout sladkou variantu při rozumné
míře cukru i související energie. Na másle osmahneme kulatozrnnou rýži a
zalijeme ji vodou tak, aby rýži přesahovala zhruba o jeden centimetr. Zmírníme
plamen na minimum a přikryjeme pokličkou. Občas promícháme. Po
zhruba patnácti minutách přidáme do rýže rozinky, nakrájené vlašské ořechy,
vanilkový cukr a podle chutě skořici. Za dalších pět minut již bude rýže měkká
a my po vychladnutí můžeme podávat.
Rada na závěr
Zkuste nechat dítě, aby svačinu den předem připravilo s Vámi. Nejde o
učení kulinářských dovedností – ačkoliv i to se může v budoucnu hodit.
Především však dítě k vlastnoručně připravené svačině přistupuje
s daleko větším nadšením, pocitem hrdosti a především radostí
z vlastního podílu na „dospělácké“ práci. Taková svačina jen zřídkakdy
skončí na dně batohu.
Autor: Mgr. Pavel Pillár