Sladký velikonoční beránek se připravuje tradičně na Velikonoce a to většinou ve tvaru ležícího beránka nebo jiného zvířete. Peče se ze sladkého těsta, ve kterém se mohou nacházet sladké želatinové kousky a nebo ovoce jako například hrozinky, ale také různé oříšky. Beránka můžete polít čokoládovou nebo jinou polevou pro zvýraznění jeho sladké chuti.
Velikonoční beránek vznikl jako symbol dříve rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu na české jídelní tabuli velice hojné. Také je jedním z nejdůležitějších velikonočních symbolů a tradičně je také oblíbenou dekorací na Velikonoce. Beránka si můžete upéct na různé způsoby jako třeba beránek biskupský, makový, s čokoládovou polevou, s citronovou polevou, kakaový, s kokosem, tvarohový, z majonézy nebo piškotový.
Velikonoční beránek vznikl jako symbol dříve rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu na české jídelní tabuli velice hojné. Také je jedním z nejdůležitějších velikonočních symbolů a tradičně je také oblíbenou dekorací na Velikonoce. Beránka si můžete upéct na různé způsoby jako třeba beránek biskupský, makový, s čokoládovou polevou, s citronovou polevou, kakaový, s kokosem, tvarohový, z majonézy nebo piškotový.
Velikonoční beránek - nejoblíbenější recepty
Velikonoční beránek - biskupský - od admin
Všechno ovoce, mandle nebo ořechy a čokoládu pokrájíme na drobno, dáme na misku, posypeme dvěma lžícemi hrubé mouky a zamícháme, aby směs při pečení nesedla na dno. Celý recept zde - Velikonoční beránek - biskupský
Velikonoční beránek z tvarohového těsta - od uživatelky Chrastova
Ramu a tvaroh dobře utřeme s cukrem a vejci. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, sekané ořechy a citr. kůru. Formu na beránka vytřeme tukem a vysypeme moukou. Celý recept zde - Velikonoční beránek z tvarohového těsta
Velikonoční beránek z piškotového těsta - od uživatele Natural
Žloutky smícháme s cukrem, přidáme 2 lžíce horké vody. Pomalu vmícháme hrubou mouku, citrónovou kůru a vanilkový cukr. Nakonec přidáme sníh z bílků. Celý recept zde - Velikonoční beránek z piškotového těsta
Pravý velikonoční beránek - od uživatelky Draconic
Mandle přelijeme horkou vodou, sloupneme a pokrájíme na nudličky. Rozinky propláchneme a necháme okapat. Žloutky utřeme se změklým tukem a moučkovým a vanilinovým cukrem do pěny. Celý recept zde - Pravý velikonoční beránek
Dvoubarevný velikonoční beránek - od uživatelky Hankca
Žloutky dáme do větší mísy a utřeme (šleháme) je s cukrem a máslem. Přidáme hladkou mouku a mléko a neustále mícháme. Z bílků našleháme sníh a lehce jej vmícháme do těsta. Na závěr přidáme prášek do pečiva smíchaný s krupicí. Celý recept zde - Dvoubarevný velikonoční beránek
Velikonoční beránek - můj recept
Většinou dělám beránka z piškotového těsta politého klasickou mléčnou čokoládou a už několikrát jsem dělala i kakaového s kokosem, který se u nás ujal. Právě na tento vám chci napsat můj recept.
Budete tedy potřebovat asi 30 dkg hrubé mouky, 15 dkg cukru,
Budete tedy potřebovat asi 30 dkg hrubé mouky, 15 dkg cukru,
12 dkg tuku, 3 vejce, 2 dcl mléka, 2-3 lžíce kakaa, 2 lžíce kokosu, 1,5 lžičky kypřícího prášku. Postup je úplně jednoduchý, ze změklého tuku nebo já používám klasické máslo, tak máslo vyšleháte s cukrem a žloutky do pěny, postupně přidáte mouku s práškem do pečiva, kakao, mléko a kokos. Na konec lehce vmícháte sníh z bílků a nalijete do vymazané a kokosem vysypané formy a pečete asi 40 minut. Po upečení necháte částečně vychladnout, vyklopíte a pocukrujete.
Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz