Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vepřové dobroty z grilu

24. 07. 2008 | Škola vaření
Až v Anglii jsme byli pro inspiraci na nejlepší úpravu jehněčího. Tak si uvažte zástěru, rozdělejte oheň a jdeme na to!

Vepřové bez knedlíku i bez zelí

Co se týká vepřového, na gril můžete položit téměř cokoliv. Oblíbené jsou kotlety, panenka, žebírka nebo krkovička. Kotlety a steaky před úpravou na okrajích nařízněte. Nebudou se vám potom pod vlivem žáru kroutit. Maso opatřete hlubokými zářezy po celé ploše. Lépe nasaje marinádu a nad ohněm se snadněji propeče. A abychom se nebavili pořád jen obecně, tady máte recept na výbornou krkovici.

špízy na griluPotřebovat budete:
2,5 kilogramů masa, pět velkých cibulí, paličku česneku, hrnek oleje, dva hrnky piva, dvě lžíce solamylu, papriku, kari a pepř. Krkovičku nakrájejte na plátky, naklepejte a nařezejte a silně potřete prolisovaným česnekem.

Potom maso obložte cibulí a naložte do mariándy připravené ze zbylých ingrediencí. Nechte odležet v ledničce asi jeden den.

A pak už šup s ním na gril!


Mlčení jehňátek

Jehněčí maso není v Čechách příliš rozšířené. Na vině je jeho výrazná chuť a vůně a také to, že je silně blanité. Ani jeho cena není v porovnání s ostatními druhy masa nejnižší. Přitom by ale byla škoda na něj zapomínat. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, mezi jeho klady patří velký obsah bílkovin, vysoký obsah vápníku, fosforu, železa, ale i vitamínu B1, B2 i dalších látek nezbytných ke zdravému lidskému růstu. Navíc je rovnoměrně prorostlé tukem, což z něj činí ideální maso pro úpravu na grilu.

Před samotným grilováním jehněčího můžete do ohně nasypat větvičky jalovce, rozmarýnu nebo tymiánu, které jste předtím namočili ve vodě. Díky tomu bude mít maso výrazněji uzenou příchuť a potlačí se tak jeho přirozené aroma. Stejným způsobem leze použít i kousky jabloňového, hrušňového či ořechového dřeva. V tomto případě je samozřejmě lepší grilovat s uzavřeným víkem, aby kouř neutíkal.

Připravit si můžete také pravé balkánské čevapčiči čevapi. Zapomeňte na podivné šišky z mletého masa neznámého původu, které servírují ve školních či závodních jídelnách. Správné čevapi připravíte z mletého jehněčího či skopového. Asi 80 deka masa nakrájejte na kousky a umelte. Osolené a opepřené nejprve prohněťte rukama, pak ještě jednou prožeňte mlýnkem na maso. Dosáhnete tak lahodné jemnosti. Z hmoty pak vyválejte válečky dlouhé asi šest centimetrů. Obalte je v mouce a pečte na grilu. Klasickou přílohou je nadrobno nakrájená cibulka a hořčice. Přikousnout můžete chleba nebo vařené či pečené brambory.

Další možností, jak si na jehněčím pochutnat, je masovozeleninový špíz. Půl kila jehněčího nakrájejte na kousky a naložte do předem připravené marinády. Ta se skládá z oleje, prolisovaného česneku a pepře. Jak už víme, solíme až na závěr grilování, aby maso zbytečně nepouštělo šťávu. Odležené a řádně marinované maso potom napichujeme na špíz na střídačku s nakrájenou slaninou, kousky cibule, rajčat a papriky. Pak pozvolna grilujeme, dokud maso nezměkne.


Užívejte si pěkného počasí,
které je pro grilovací večery či odpoledne ideální.





 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !