Výběr exotického manga nebo avokáda nemusí být věda. Stačí se řídit základními pravidly.
Na co si dát při nákupu pozor?
Než začneme avokádo nebo mango vybírat, musíme vědět, na co je budeme chtít využít.
A s tím souvisí také otázka kdy. Pokud sitotiž chceme natomto exotickém ovoci pochutnat hned, musíme vybírat takové plody, které jsou k tomu určené. V našich obchodech jsou například označeny nápisem ready to eat. Tyto plody jsou měkčí a příjemně vyzrálé.
V případě druhé varianty, tedy že nakupujeme plody, které budeme jíst výhledově, kupujeme mango nebo avokádo zelené a tvrdší. To je ale třeba nechat doma dozrát.
Jak nechávat mango nebo avokádo necháváme doma dozrát?
Aby nám ovoce správně dozrálo, doporučujijejna dva až tři dny uskladnit v papírovém pytlíku, v pokojové teplotě. Do pytlíku můžeme přidat také jablko, které proces zrání urychlí. Pozor - mangu ani avokádu nesvědčí nízké teploty, proto je nikdy nedáváme do lednice.
Jak se tyto plody upravují před kuchyňským zpracováním?
U obou plodů jíme pouze dužinu, ke které se dostaneme tak, že mango oloupeme a rozpůlíme po ploše pecky. Pecku odstraníme, a dužinumůžeme nakrájet na tenké plátky. Přetnou se tak dlouhá vlákna, které mango obsahuje. Avokádo nejdříve podélně rozkrojíme kolem pecky, obě půlky se od sebe jednoduše oddělí a my pak z vyzrálého plodu měkkou máslovou dužninu vydlabeme třeba lžící.
K čemu se mango a avokádo hodí?
Exotická chuť manga a oříškovo-máslová chuť avokáda nejlépe vyniknou, když ovoce konzumujeme čerstvé a syrové. Mango je výborné samotné nebo například v ovocném salátu. Zajímavým a chutným prvkem je mango v pokrmech s masem.
Avokádo má jemnou máslovou chuť, díky které se hodí do různých druhů salátů, pro přípravu pomazánek a studených jídel.