-Komerční sdělení-
Historie smaženého sýra je plná překvapení. Ještě v první polovině 20. století šlo o luxusní delikatesu podávanou v nejdražších restaurací. Stačilo však pár let a stala se z něj „lidovka“. Jeho popularita byla tak velká, že dlouho byl jediným vegetariánským jídlem na jídelních lístcích. I když tohle prvenství „smažák“ už nemá, stále se drží na špici žebříčku nejoblíbenějších jídel.
I když to pro vás možná bude šok, naše národní jídlo jsme nevymysleli my. První zmínky o smaženém sýru se objevují v Itálii už ve středověku. O pár století později ho začali konzumovat v Americe, Řecku či na Kypru. Ovšem nikde ho nepodávali s tatarskou omáčkou. Toto dokonalé a lahodné spojení je ryze českou specialitou. Pokud by vás zajímalo, kdy se „smažák“ začal prosazovat u nás, pak vězte, že to bylo krátce před druhou světovou válkou.
Ač princip smažáku, coby obalovaného sýra v mouce, vajíčku a strouhance, byl znám už nějakou dobu, přesto zpočátku byl určen vysloveně pro labužníky. Používaný sýr byl totiž ementál či gorgonzola. Právě druhý jmenovaný se podával zabalený do plátku slaniny. Šlo tedy o luxusní předkrm, který se podával v drahých restauracích. Cena byla natolik vysoká, že si ho mohl objednat jen málokdo.
To se změnilo v 60. letech, kdy přišel rozmach závodního stravování, hotových pokrmů a polotovarů. Ty měly za úkol ulehčit práci ženám. Místo toho, aby dámy trávily hodiny vařením v kuchyni, měly se soustředit na zaměstnání. Jenže i když se místo ementálu v té době používal do obalovaného sýra moravský bochník, cena byla stále poměrně vysoká. Takže pořád byl spíše v ústraní.
Zlatá éra smažáku
Boom přišel až ve chvíli, kdy padlo rozhodnutí využít polotvrdý eidam. Smažený sýr byl najednou o mnoho levnější než řízek a jeho obliba stoupala skoro stejně strmě jako spotřeba tatarské omáčky. Dlouhá léta pak byl často jediným bezmasým pokrmem v českých restauracích a dodnes ho také ve většině z nich najdeme.
Pokud patříte k jeho milovníkům, ale v kuchyni nejste úplně doma či nemáte dostatek času, pak vsaďte na NOWACO Obalovaný sýr. Ten je vyrobený z kvalitního a vyzrálého eidamu, obalený v trojobale s křupavou strouhankou a navíc ještě předsmažený, takže nehrozí popraskání ani vytečení.
Jestliže se vám právě začaly sbíhat sliny, pak nejste sami. Při pohledu na smažený sýr s tatarkou a bramborami či hranolkami se rozněžní nejeden Čech. Takže čtvrté místo mezi nejoblíbenějšími jídly patří „smažáku“ zcela zaslouženě! Schválně, kdy naposledy jste ho měli?