Prakticky všechny bylinky se dají pěstovat i za oknem, je však potřeba, aby nádoba byla dostatečně velká – minimálně 20 cm v průměru. V malém květináčku by rostlina nenarostla. Důležitý je výběr půdy, ta by měla být dostatečně vzdušná, kvalitní, nejlépe směs zahradnického substrátu s příměsí rašeliny.
Semínka sejeme mělce.
Také bychom měli být opatrní se zálivkou, ale nesmí ani vyschnout, nejlépe zavlažujeme pomocí rozprašovače, abychom semínka nevyplavili.
Poslední podmínkou zdárného růstu je dostatek světla. Dají se pěstovat na všech světových stranách, pokud budou mít zajištěny dostatek přirozeného osvětlení. Nesnášejí průvan.
Květináče překryjeme fólií nebo sklem, aby byla zachovaná optimální vlhkost. Jakmile se objeví klíček, tak sklo nebo folii odstraníme.
Přehled některých bylinek k domácímu pěstování,
jejich nároků a použití:
jejich nároků a použití:
Bazalka
použití: skopové a vepřové maso, ryby, zeleninové, vaječné nebo drůbeží saláty, čaj
léčebné účinky: uvolňuje křeče, povzbuzuje chuť k jídlu a trávení
Estragon
použití: polévky, omáčky, saláty, drůbež, tvaroh, bylinkové máslo, bylinkový ocet, víno, zavař. koření, výroba hořčice
léčebné účinky: podporuje trávení a vylučování žluče, močopudný
Meduňka
použití: saláty, tvaroh, ryby, drůbež, rajčata, játra, divočina, čaj
léčebné účinky: pomáhá při nespavosti, uklidňuje, zmírňuje křeče
Tymián
použití: maso, paštiky, zelenina, brambory, omáčky, pizza, houby, luštěniny, čaj
léčebné účinky: uvolňuje hleny, podporuje vykašlávání, zmírňuje křeče, podporuje trávení
Pažitka
použití: vaječné pokrmy, omáčky, saláty, polévky
léčebné účinky: je močopudná, povzbuzuje zažívání a chuť k jídlu
Majoránka
použití: zapražené polévky, guláše, mletá masa, luštěniny, zabíjačkové pochoutky, bramboráky
léčebné účinky: zklidňuje střeva, působí proti plynatosti, uklidňuje nervy, pomáhá při nespavosti
Kerblík
použití: jarní bylinkové polévky, zelené omáčky, saláty, rajčata, bylinkové máslo
léčebné účinky: příznivě ovlivňuje trávení a činnost jater, má regenerační schopnosti, je močopudný
Řeřicha
použití: saláty, omáčky, přidává se k sýrům, tvaroh, ryby, ke chlebu s máslem
léčebné účinky: podporuje trávení, je močopudná, působí při dýchacích a ledvinových potížích, má antimikrobiální účinky
Rozmarýn
použití: tučné pokrmy, saláty, zeleninové polévky, k pečenému a grilovanému masu a drůbeži
léčebné účinky: při žaludečních a střevních potížích, při reumatismu, dně
Jimas
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz