-Komerční sdělení-
Období medvědího česneku je opět tu! Využijte jarních týdnů, kdy je možné tuto bylinu s pozitivními účinky na organismus volně nacházet a sbírat v lese, a vylepšete si svůj jídelníček. Zde jsou dva osvědčené recepty:
„Medvědí česnek je vytrvalá bylina, vysoká zhruba 10 až 45 centimetrů, která se v České republice vyskytuje nejhojněji na Moravě, zejména v lužních lesích. Daří se jí hlavně v nížinách, ale najdete ji i na horách – a samozřejmě i u nás na Valašsku,“ říká Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna, který do svého menu pravidelně přidává i pokrmy obsahující právě medvědí česnek. Letos se můžete těšit na krémovou polévku s medvědím česnekem a zastřeným vejcem v sezónním menu Lanterny v květnu a červnu.
„Tato bylina, která v přírodě na první pohled zaujme vysokými štíhlými listy, vzdáleně připomínajícími konvalinku, je doslova zásobárnou živin a vitamínů tolik potřebných pro tělo po náročné zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům. Ti ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu, která jim dodává sílu,“ upozorňuje Josef Tydlačka s tím, že medvědí česnek je považovaný za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant.
1. Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel a cibuli) orestujeme na másle, použijeme trochu více zeleniny, zaprášíme škrobem a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým dle oblíbených chutí a preferencí kuchaře.
2. Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, ideálně přes 30 % tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme.
3. Na závěr přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme polévku lehce vychladnout zhruba na 80 °C (tak, aby nevřela) a pak vše rozmixujeme v mixéru.
Recept na pesto z medvědího česneku
Pesta získávají poslední roky na oblibě, což pozorují i v Bistrotéce Valachy, novém místu setkávání gurmánů, hobby kuchařů a nadšenců pro kvalitní gastronomii, která vznikla v zrekonstruovaném Obchodním domě v centru Zlína.
„Pesto má mnoho podob využití v kuchyni – můžeme ho použít na těstoviny, do rizot, můžeme jím ochutit polévku, marinovat masa… Do pesta můžeme použít různé druhy oříšků, časté jsou piniové, já ale dávám přednost makadamovým. Ty jsou podle mě více „oříškovější“, tedy chuťově zajímavější a jemnější,“ říká šéfkuchař Bistrotéky Valachy Lukáš Strnad a přidává vyzkoušený recept na pesto s medvědím česnekem:
Suroviny: 150 g medvědího česneku, 50 g makadamových ořechů, sůl, 50 g parmazánu, 0,5 dl olivového oleje (extra panenský).
Postup: Očištěný česnek rozmixujeme dohromady se zbytkem surovin, uložíme do uzavřené nádoby a používáme dle libosti a chuti.
Tajné tipy Lukáše Strnada, šéfkuchaře Bistrotéky Valachy:
- Pesto rozmixujte dohladka: Konzistenci kontrolujeme dle stupně rozmixování ořechů, aby nezanechávaly kousky ve směsi (zpravidla stačí 2 až 3 minuty v nejvyšších otáčkách).
- Zvýrazněte chuť pesta sýrem: Volte suchý, tvrdý sýr, nikoli měkké sýry typu eidam nebo mozzarella. Čím lepší sýr zvolíte, tím lepší je pesto. „Já osobně používám parmazán. Dá se použít i pecorino, ale to je v pestu na můj vkus již příliš aromatické,“ radí Lukáš Strnad.
Zdroj a foto: www.lanterna.cz