Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vyznáte se v paštikách?

6. 02. 2013 | Škola vaření
Paštika se stala v české kuchyni oblíbeným pokrmem. Tuto pochoutku znali už staří Egypťané, Řekové a Římané. Jednoznačně největší oblibě se tento pokrm těší ve Francii a v Belgii. Ale ani Češi nezůstávají v konzumaci paštik pozadu. „Podle průzkumu provedeného v České republice konzumuje paštiku méně než jedenkrát měsíčně 15 % spotřebitelů, 60 % dotázaných neodolá jedenkrát za 14 dnů a 25 % osob si dá paštiku jedenkrát týdně,“ říká Marcela Mitáčková, marketingová ředitelka.

Na našem trhu se můžete setkat jak s paštikami chlazenými, tak trvanlivými. „Zatímco trvanlivá paštika prochází takzvaným procesem sterilizace a vydrží vám ve skříni i tři roky, chlazená paštika je určena k rychlé konzumaci a je nutné ji skladovat v chladničce,“ vysvětluje Mitáčková. Chlazené paštiky se vyrábí z kvalitních čerstvých surovin a prochází procesem pasterizace. „Díky šetrnému způsobu zpracování si paštiky uchovávají výraznou chuť a vůni. Právě díky těmto vlastnostem jsou oblíbené širokou skupinou spotřebitelů, kteří rádi zaplatí za čerstvou gurmánskou pochoutku,“ doplňuje Marcela Mitáčková.

Vyznáte se v paštikách?Paštika však nemusí být jen chutným pokrmem. Díky svému složení se může stát vhodným potravinovým doplňkem pro doplnění obsahu železa v lidském organismu. Nedostatek železa v těle může způsobit i chudokrevnost, projevuje se únavou, slabostí, nedostatečným okysličením krve, závratěmi, poruchami soustředěnosti, bledostí pokožky, dušností při námaze a dalšími potížemi. Nedostatkem železa jsou zvláště ohroženy děti, adolescenti a těhotné ženy. „Vnitřnosti, maso, vejce, mléčné výrobky, tuky a oleje obsahují vysoké množství železa. Základní surovinou pro výrobu paštik jsou právě játra, která jsou na železo velmi bohatá,“ říká odborník na výživu Jiří Mikyska.  

Nezbytnou součástí paštiky a obvykle také tajemství šéfkuchařů je ukryto v použití koření při výrobě paštik. Základem je sůl, pepř a muškátový oříšek, do dražších paštik se přidává také alkohol – typický je především koňak, portské nebo grappa. Paštiku ze zajíce, divočáka či jelena je vhodné dochutit jalovcem, tymiánem či špetkou muškátového oříšku. Gurmáni ocení také brusinky, ořechy nebo plátky mandlí, které paštice dodají exotickou příchuť.

VÍTE:

Co je to foie gras?
Super tučné vnitřnosti z překrmovaných hus a kachen. Tato lahůdka se poprvé objevila na dvoře Ludvíka VI. Francouzi jsou dodnes jejich největšími konzumenty, od roku 2006 se řadí foie gras na seznam francouzského kulturního dědictví.

Co je to rillet?

Masová pomazánka z tučnějšího vepřového masa, osoleného a nasekaného nebo nakrájeného na kostičky. Maso se dlouze a pomalu škvaří ve vlastní šťávě, až je měkoučké tak, že se dá rozmačkat vařečkou na jemnou směs. Zalije se několikacentimetrovou vrstvou sádla a vychladí. Původně se rillet připravoval na začátku prosince. Důvod byl ryze praktický - takto zakonzervované maso vydrželo v chladu dlouhé měsíce, třeba i rok.


Pro hospodyňky máme tip na výbornou pomazánku z paštiky

1-2 paštiky,
1 pomazánkové máslo (lze použít i klasické máslo nebo 3 čtverečky měkkého sýru),
1 okurek
1 cibule
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl, pepř
Paštiku utřeme s máslem, přidáme na jemno pokrájenou cibuli, nastrouháme okurku, přidáme hořčici, osolíme, opepříme.

Zdroj: Hamé
Foto: stock.xchng

 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Játrová paštika
1 kg kuřecích jater, 1 větší cibule, 250 g másla, 200 ml smetany na šlehání,
směs koření "Paštiková", česnekový prášek, pepř černý mletý, sůl,
sekané mandle
Nakrájenou cibulku osmažit na kousku másla. Přidat nakrájená kuřecí játra a koření -
sušený česnekový prášek a paštikové koření - celý sáček (dá se koupit, jinak se skládá
z nového koření, pepře, muškátového ořechu, bazalky, tymiánu, bobkového listu, a sole).
Chvilku restovat (až játra změknou). Dále přilít smetanu a osolit. Mícháme až směs zhoustne.
Nechat ji vychladnout a pak přendat do mixéru, přidat zbytek změklého másla a rozmixovat.
Nalít do srnčího hřbetu nebo jiných tvarovacích misek. Kdo má chuť může přidat najemno nasekané mandle.
Nakonec uložit do lednice a nechat ztuhnout nejméně dvě hodiny. V lednici vydrží cca 4 dny, ale můžete ji
sterilovat v malých skleničkách pod víčkem, zhruba 60 minut na dostatečnou konzervaci bohatě stačí.
Obrázek uživatelky
profil
Recept na dobrou, nepříliš tučnou domácí paštiku bych moc uvítala. My ty kupované vůbec nejíme. Od doby, kde jsem jako studentka byla na brigádě v konzervárně a viděla jsem, jak se tam vyrábí, bych ji nestrčila do pusy.
Obrázek uživatelky
profil
pomazanka z pastiky plna tuku, brrrr
Obrázek uživatelky
profil
Paštičky jsou výborná pochoutka, jen kdyby nebyla taková kalorická bomba. Několikrát jsem dělala i rillet - úžasná záležitost, nikdy se nestalo, že by měla příležitost se zkazit. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles